Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Fiataloknak szóló kiadvány készült a munkavállalói ismeretekről

Munkavállalói ismeretekről szóló kiadványt állított össze a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK); a szervezet több mint tízezer hallgatóhoz juttatja el a kiadványt, hogy általános támpontot, felvilágosítást adjon a munkavállalás során felmerülő kérdésekhez.

A HÖOK támogatja azokat az elképzeléseket, hogy a kötelező tananyagba kerüljenek be a munkavállalói és pénzügyi ismeretek a középfokú oktatás utolsó évfolyamán, a felsőfoktatásban pedig legalább féléves választható tárgyként.

A hallgató tömörülés MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azért készítették a kiadványt, mert kiemelten fontosnak tartják, hogy a munkaerőpiacra belépő pályakezdőknek kellő ismeretanyaguk legyen a munkavállalást érintő alapvető kérdésekről.

Mint írták, a fiatalok munkavállalói és pénzügyi ismereteinek hiányosságát számos kutatás támasztja alá. Ezek közül kiemelkedőek a különböző ifjúsági jelentések és a szakmai szervezetek által végzett felmérések, amelyek borús képet festenek.

Azokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a nem megfelelő tájékozottság hatalmas veszélyeket jelent a munkavállalással kapcsolatban. A HÖOK felidéz egy három éve készült nagymintás ifjúságkutatást, amely szerint a megkérdezett fiatalok közül az alkalmazottaknak csupán 69 százaléka, az alkalmi munkavállalóknak pedig mindössze 37 százaléka jelentette ki, hogy teljes fizetését legálisan kapja.

Önmagában ezek az elkeserítő számok természetesen nem vezethetőek vissza pusztán a fiatalok tájékozatlanságára, mindenesetre az a tény, hogy ma úgy kerülhet ki egy fiatal az "iskolapadból", hogy még életében nem látott munkaszerződést, a feketemunka fogalmáról és annak következményeiről nem is hall, az szöges ellentétben áll a tudatos munkavállalóvá-állampolgárrá nevelés célkitűzéseivel - olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, támogatják azokat az elképzeléseket és változtatásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a kötelező tananyagba bekerüljenek a munkavállalói és pénzügyi ismeretek a középfokú oktatásban az utolsó évfolyamon, a felsőfoktatásban pedig legalább féléves választható tárgyként. Javasolják továbbá, hogy a pedagógusképzésben, és továbbképzésben a lehető leghamarabb jelenjen meg a munkajogi, pénzügyi ismeretek oktatásának ellátására való felkészítés.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk