Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Foglalkoztatási EU-csúcsot rendezhetnek

Európai uniós foglalkoztatási csúcstalálkozó megtartását javasolják az EU elnökségét az idén és a jövő év első felében betöltő tagállamok, Spanyolország, Belgium és Magyarország - jelentette be a három ország munkaügyi miniszterének csütörtöki brüsszeli találkozóját követően a belga Joelle Milquet.

images

A spanyol Celestino Corbacho, Herczog László és Joelle Milquet az egy hét múlva tartandó - alapvetően gazdasági témájú - állam- és kormányfői találkozó előtt tartott egyeztetést, illetve tájékoztatták a foglalkoztatási és szociális miniszteri EU-tanács munkájáról Herman Van Rompuyt, az Európai Unió elnökét is.

A belga miniszter elmondta: javasolják, hogy a foglalkoztatási különcsúcsra még a mostani trió idejében, tehát 2011 júliusa előtt kerüljön sor.

Herczog László a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem biztos, hogy a gazdasági növekedés új munkahelyek keletkezésével jár. Leszögezte, hogy tartós munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, ha azok versenyképesek is tudnak lenni.

"A teljes közgazdasági szabályozórendszer, mindenekelőtt az adórendszer kérdéseire is figyelemmel kell lenni" - fogalmazott a magyar szociális és munkaügyi miniszter.

Egy kérdésre válaszolva hozzátette: a munkaerőt terhelő járulékokat meg kell próbálni mérsékelni, a közterheket pedig inkább a fogyasztás felé terelni. Hozzátette: eközben nem szabad megfeledkezni a költségvetés egyensúlyáról sem.
Elmondta, megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű csoportokra, így a szakképzetlenekre, pályakezdőkre, idősebbekre és a nőkre. Hozzátette, a gazdasági válság időszakában, illetve a szegénység és a kirekesztés elleni európai uniós évben nem feledkezhetünk meg a szegényekről sem.

"Érezzük a felelősséget, hogy számukra is a foglalkoztatás növelése, az ehhez szükséges képzések, átképzések, az egész életen át tartó tanulás biztosítása az egyik legfontosabb feladatunk" - mondta Herczog László.

Corbacho beszámolt arról, hogy közelmúltbeli tanácsülésükön az uniós foglalkoztatási miniszterek döntést hoztak azokról az elemekről, amelyeket megítélésük szerint a következő tíz évre szóló, átfogó uniós gazdasági növekedési stratégiának, az EU 2020-nak tartalmaznia kell. A spanyol miniszter hangoztatta, hogy rövid távon a nemzetközi gazdasági válsággal kapcsolatos szinten minden erőfeszítést a foglalkoztatásra kell helyezni.

"Akkor lesz vége a válságnak, amikor újra sikerül megteremteni azokat a munkahelyeket, amelyeket az megszüntetett" - szögezte le Corbacho.

Beszámoltak arról is: nagyon ambiciózus a stratégiában foglalt 75 százalékos foglalkoztatási célkitűzés, de a tagországok nagy része támogatja. Eléréséhez azonban szerkezeti reformokra és kiegészítő forrásokra lesz szükség - hangzott el.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter