Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Foglalkoztatási programok: készül a "jó gyakorlatok" kézikönyve

Még az idén elkészül a foglalkoztatási programok "jó gyakorlatok" kézikönyve annak érdekében, hogy a civil, nonprofit szervezetek minél eredményesebben vehessenek részt az Új Magyarország Fejlesztési Terv és Új Széchenyi Terv foglalkoztatási programjának megvalósításában.

A Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége a Foglalkoztatási Hivatallal (FH) együttműködve még az idén elkészíti a foglalkoztatási programok "jó gyakorlatok" kézikönyvét. Az erre vonatkozó együttműködési megállapodást február elején írta alá Komáromi Róbert, a FH főigazgatója, és Ríz Ádám a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének elnöke.

A felek vállalják egyebek között, hogy közösen alakítják ki a civil, nonprofit szervezetek és a kiemelt hatáskörrel rendelkező munkaügyi központok közötti szakmai kapcsolattartás módszereit. Ezenkívül az FH a szövetséggel is véleményezteti majd a nyilvános szakmai előterjesztéseket, valamint elősegíti a helyi foglalkoztatási együttműködések létrejöttét.

Az FH hangsúlyozza: a civil szervezetek a 90-es évek közepétől egyre jelentősebb szerepet vállaltak a munkaerő-piaci szolgáltatások területén, és eddig is jelentős segítséget nyújtottak eddig is Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szolgáltatási feladatainak ellátásában.

Hozzáfűzik: az NFSZ szolgáltatási erőforrásainak megoszlása ugyanakkor területenként változó, az európai uniós foglalkoztatási és képzési programok működtetésével fokozottan jelentkező igények kielégítésére nem mindig elégségesek a saját belső kapacitások. Az FH ezért is tartotta fontosnak az összefogást a civil, illetve nonprofit szervezetekkel, annak érdekében, hogy együttműködjenek a foglalkoztatás területén működő szervezetekkel a szolgáltató tevékenység felmérésben és értékelésében.

A civil szervezetek és a munkaügyi központok együttműködnek majd egy olyan modellprogram kidolgozásában és végrehajtásában is, amely felméri a különböző rehabilitációs- és munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó szervezetek együttműködésének lehetséges formáit - derül ki a közleményből.

A központi munkaerő-piaci programokban szolgáltatóként, megyei szinten pedig a munkaerő-piaci programok tervezésében, megvalósításában vállalnak továbbra is szerepet a szolgáltatást nyújtó civil szervezetek. A közeljövőben pedig civil szervezetek, gazdasági társaságok számára országosan egységes keretek között, pályázati eljárás keretében biztosít majd támogatást az NFSZ a közfoglalkoztatás új rendszerében résztvevők számára nyújtandó mentori szolgáltatás biztosításához.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így teremtene válságálló munkahelyeket az LMP

Az LMP egy zöld fejlesztési alap révén hozna létre válságálló munkahelyeket. Az autóipar és a szállodaépítés helyett a vízgazdálkodás, az... Teljes cikk

Szeptemberben stagnált a foglalkoztatás a GKI szerint

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 6-7 százalék volt. Teljes cikk

Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk