Megjelent: 3 éve

Gazdaságtámogatás: senki sem tudja a megoldást, de mindenki próbálkozik

Széles a palettája azoknak a módszereknek, amelyekkel a különböző országok megpróbálják adófronton támogatni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és megakadályozni a tömeges elbocsátásokat. Az EY szakemberei szemezgettek a nemzetközi példákból.

A jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzet miatt kialakult korlátozások nyomán világszerte rengeteg vállalkozás kerül rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe. A nemzeti kormányok az adózás terén is a vállalatok segítségére siettek.

Spanyolország fizetési könnyítést ad a 30 ezer euró alatti adótartozásra biztosítéknyújtás nélkül, valamint 6 millió euró forgalom alatt olyan adónemekre is, amelyekre eddig mindez tiltott volt.

Csehországban csökkentett illeték mellett valósul meg ugyanez az intézkedés.

Belgiumban - hasolóan a spanyolokhoz - fizetési könnyítést adnak, valamint az adófizetési késedelem esetén már nem szabnak ki kamatot és halasztják a bírságolást is.

Csehországban bizonyos összeghatár alatt nem bírságolnak a bevallási, adatszolgáltatási határidők elmulasztása miatt, valamint elhalasztották az éppen bevezetés alatt álló e-riportinggal kapcsolatos kötelezettségeket.

Bulgáriában a bevallási és adófizetési határidőt kamatmentesen vagy csökkentett késedelmi kamattal terjesztették ki.

Finnországban március 1-ig visszamenőleg a késedelmi pótlék mértékének csökkentéséről döntöttek 7 százalékról 4 százalékra, a fizetési határidő elhalasztását is bevezették, valamint az évközi társasági-adóelőleg módosításáról döntöttek a csökkenő bevételekre tekintettel. Az adóbevallás késedelmes benyújtása miatt sem bírságolnak.

Romániában szintén kamatmentesen lehet halasztani a vagyonszerzési és öröklési illetékbefizetéseket.

Franciaország lehetőséget ad az utolsó, megfizetett törlesztőrészlet visszaigénylésére, illetve az önfoglalkoztatók adóbefizetéseinek (amiyen például Magyarországon a KATA vagy az EKHO) halasztására is. Engedélyezték továbbá a fizetési késedelmeket is, valamint a részletfizetések következő törlesztőrészleteinek kamatmentes elhalasztását, sőt az utolsó részlet visszaigénylését is. Emellett az önfoglalkoztatók adóbefizetéseinek elhalasztása mellett döntöttek.

Norvégiában a 2020 során keletkezett veszteség - korlátozások mellett - visszamenőleg elszámolható a 2018-2019-es nyereséggel szemben. Továbbá egyéb intézkedések mellett csökkentették a kedvezményes áfa kulcsot (12%-ról 8%-ra) és eltörölték a légiutas-különadót.

„A mostani helyzetben két dolog egyértelmű: senki sem látja előre a megoldást, a gazdaságnak viszont muszáj segítséget nyújtani” - mondta Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adóperes szakértője.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek