Megjelent: 2 hete

Gazdaságtámogatás: senki sem tudja a megoldást, de mindenki próbálkozik

Széles a palettája azoknak a módszereknek, amelyekkel a különböző országok megpróbálják adófronton támogatni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és megakadályozni a tömeges elbocsátásokat. Az EY szakemberei szemezgettek a nemzetközi példákból.

images

A jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzet miatt kialakult korlátozások nyomán világszerte rengeteg vállalkozás kerül rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe. A nemzeti kormányok az adózás terén is a vállalatok segítségére siettek.

Spanyolország fizetési könnyítést ad a 30 ezer euró alatti adótartozásra biztosítéknyújtás nélkül, valamint 6 millió euró forgalom alatt olyan adónemekre is, amelyekre eddig mindez tiltott volt.

Csehországban csökkentett illeték mellett valósul meg ugyanez az intézkedés.

Belgiumban - hasolóan a spanyolokhoz - fizetési könnyítést adnak, valamint az adófizetési késedelem esetén már nem szabnak ki kamatot és halasztják a bírságolást is.

Csehországban bizonyos összeghatár alatt nem bírságolnak a bevallási, adatszolgáltatási határidők elmulasztása miatt, valamint elhalasztották az éppen bevezetés alatt álló e-riportinggal kapcsolatos kötelezettségeket.

Bulgáriában a bevallási és adófizetési határidőt kamatmentesen vagy csökkentett késedelmi kamattal terjesztették ki.

Finnországban március 1-ig visszamenőleg a késedelmi pótlék mértékének csökkentéséről döntöttek 7 százalékról 4 százalékra, a fizetési határidő elhalasztását is bevezették, valamint az évközi társasági-adóelőleg módosításáról döntöttek a csökkenő bevételekre tekintettel. Az adóbevallás késedelmes benyújtása miatt sem bírságolnak.

Romániában szintén kamatmentesen lehet halasztani a vagyonszerzési és öröklési illetékbefizetéseket.

Franciaország lehetőséget ad az utolsó, megfizetett törlesztőrészlet visszaigénylésére, illetve az önfoglalkoztatók adóbefizetéseinek (amiyen például Magyarországon a KATA vagy az EKHO) halasztására is. Engedélyezték továbbá a fizetési késedelmeket is, valamint a részletfizetések következő törlesztőrészleteinek kamatmentes elhalasztását, sőt az utolsó részlet visszaigénylését is. Emellett az önfoglalkoztatók adóbefizetéseinek elhalasztása mellett döntöttek.

Norvégiában a 2020 során keletkezett veszteség - korlátozások mellett - visszamenőleg elszámolható a 2018-2019-es nyereséggel szemben. Továbbá egyéb intézkedések mellett csökkentették a kedvezményes áfa kulcsot (12%-ról 8%-ra) és eltörölték a légiutas-különadót.

„A mostani helyzetben két dolog egyértelmű: senki sem látja előre a megoldást, a gazdaságnak viszont muszáj segítséget nyújtani” - mondta Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adóperes szakértője.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter