Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

GKI: egyre jobban félünk a munkanélküliségtől

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint sok havi stagnálás után májustól lendületet kaptak az üzleti várakozások: az üzleti bizalmi index a májusi mínusz 10,5 pontról mínusz 6,9 pontra javult. A közleményben megjegyzik, hogy a júniusi felmérés még azelőtt készült, hogy a nemzetgazdasági miniszter újabb adóemeléseket jelentett be.

A fogyasztói bizalmi index júniusban kismértékben romlott, mínusz 37,3 ponton állt a májusi mínusz 34,4 pont után.

A GKI-Erste konjunktúraindex mínusz 16,7 pontról mínusz 14,8 pontra javult.

Az üzleti szférán belül a kereskedelmi cégek kivételével júniusban minden ágazatban érezhetően javultak a várakozások. Az iparban leginkább a termelési kilátások megítélése lett kedvezőbb, de jobb lett a rendelésállományról, ezen belül az exportrendelésekről alkotott vélemény is.

Az építőipari bizalmi index értéke a májusinál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése számottevően, a rendelésállományé enyhén javult.

Az iparban a foglalkoztatási szándék nem változott, a többi ágazatban kissé javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont valamelyest erősödött.

A kereskedelem kivételével május után júniusban is minden ágazatban többen voltak az árcsökkentést, mint emelést tervezők, de a különbség szűkült. Az áremelés tervezett mértéke azért a kereskedelemben is mérsékeltebb lett. A fogyasztók inflációs várakozása viszont egyértelműen erősödött.

Minden ágazatban jelentősen javult a magyar gazdaság kilátásainak megítélése, s a derű- és borúlátók aránya már nem áll nagyon messze egymástól. A fogyasztók véleménye viszont júniusban e tekintetben is romlott.

A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak ítélte meg. Várható megtakarítási képességét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek következő egy évben megvalósítható vásárlási lehetőségét viszont enyhén javulónak érezte.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter