Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Gyógyszerészek: egyre nehezebb a patikák működtetése

A patikák árréstömegére legkedvezőtlenebb hatással a vaklicit volt, és a patikák 16 százalékánál rövidülni fog a nyitvatartási idő a bevezetendő létszámrendelet miatt, ugyanakkor a gyógyszerészek többsége szerint érdemi segítséget jelent a szolgáltatási díj bevezetése a patika fenntarthatóságában - derül ki a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet idén áprilisában készített felméréséből.

Az intézet minden tizedik hazai patika tulajdonosát vagy vezető gyógyszerészét kérdezte meg az új és bevezetés előtt álló szabályozások eddigi és várható hatásairól.

A kutatás szerint a patikák árrésére a legkedvezőtlenebb hatással a gyógyszergyártói vaklicit volt, de hasonlóan negatívak voltak e vonatkozásban a patika alapítási láz időszakának és a generikus programnak is a következményei. A vaklicit bevezetése a patikusok 82 százaléka szerint csökkentette az árréstömeget, míg a patikaalapítási lehetőség, valamint a generikus program elindítása a gyógyszertárak 71 százalékánál eredményezett árréstömeg csökkenést.

Az idén szeptemberben életbe lépő létszámrendelet hatására a nyitvatartási idő a patikák 16 százalékánál rövidülni fog. A létszámrendelet miatt a patikák 17 százaléka valószínűleg gyógyszerészt vesz fel, és csak 3 százaléka lesz kénytelen gyógyszerészt elbocsátani.

A rendeletmódosítás értelmében a gyógyszertárak szaklétszámát szeptembertől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a patikában befogadott vények száma határozza meg.

Minden negyedik patikus szerint biztos, hogy költségcsökkentő lépésekre kényszerülnek a létszámrendelet miatt. A gyógyszerészek 61 százaléka tartja legalább közepesen valószínűnek, hogy szükség lesz megszorításokra. A létszámrendelet miatti kötelezettségekhez szükséges feltételeket a vállalkozásnak csak a 42 százalékában tudja biztosan teljesíteni. Minden századik patikus szerint szinte teljesen biztos, hogy a létszámrendelet miatt be kell majd szüntetnie a gyógyszertár tevékenységét, de további 7 százalékuk is kisebb-nagyobb mértékben valószínűnek tartotta, hogy ez megtörténhet - olvasható a közleményben.

A tulajdonosi struktúrára vonatkozó, jövő januárban hatályba lépő, a kötelező gyógyszerészi tulajdont elrendelő rendelkezésnek jelenleg minden tizedik gyógyszertár nem felel meg. Akiket rákényszerít a törvény a tulajdonosi struktúraváltoztatásra, azok nem tervezték azt korábban önszántukból megtenni. Az érintettek 63 százaléka nem rendelkezik saját mobilizálható tőkével az előírt 25 százalékot meghaladó tulajdonrész eléréséhez. A patikák tulajdonosainak, gyógyszerészeinek csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy hozzáférhet a patikaalaphoz, viszont e patikáknak csak 12 százaléka tervezi, hogy valóban él is majd ezzel a lehetőséggel. Ezek alapján előreláthatólag csupán a gyógyszerészek 4 százaléka fogja igénybe venni a patikaalapot - derült ki a felmérésből.

A patikák tulajdonosainak/gyógyszerészeinek több mint a fele nem fogja tudni finanszírozni a tulajdoni hányad előírt növelését, míg a másik fele azt a patika jövőbeni nyereségéből, valamint banki hitelből, kölcsönből vagy egyéb forrásból tervezi finanszírozni.

A gyógyszerészek 71 százaléka szerint érdemi segítséget jelent a patika fenntarthatóságában a szolgáltatási díj - amelyet az állam egyes többletszolgáltatások után fizet majd a patikáknak - bevezetése.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek