Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Gyógyszerészek: egyre nehezebb a patikák működtetése

A patikák árréstömegére legkedvezőtlenebb hatással a vaklicit volt, és a patikák 16 százalékánál rövidülni fog a nyitvatartási idő a bevezetendő létszámrendelet miatt, ugyanakkor a gyógyszerészek többsége szerint érdemi segítséget jelent a szolgáltatási díj bevezetése a patika fenntarthatóságában - derül ki a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet idén áprilisában készített felméréséből.

Az intézet minden tizedik hazai patika tulajdonosát vagy vezető gyógyszerészét kérdezte meg az új és bevezetés előtt álló szabályozások eddigi és várható hatásairól.

A kutatás szerint a patikák árrésére a legkedvezőtlenebb hatással a gyógyszergyártói vaklicit volt, de hasonlóan negatívak voltak e vonatkozásban a patika alapítási láz időszakának és a generikus programnak is a következményei. A vaklicit bevezetése a patikusok 82 százaléka szerint csökkentette az árréstömeget, míg a patikaalapítási lehetőség, valamint a generikus program elindítása a gyógyszertárak 71 százalékánál eredményezett árréstömeg csökkenést.

Az idén szeptemberben életbe lépő létszámrendelet hatására a nyitvatartási idő a patikák 16 százalékánál rövidülni fog. A létszámrendelet miatt a patikák 17 százaléka valószínűleg gyógyszerészt vesz fel, és csak 3 százaléka lesz kénytelen gyógyszerészt elbocsátani.

A rendeletmódosítás értelmében a gyógyszertárak szaklétszámát szeptembertől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a patikában befogadott vények száma határozza meg.

Minden negyedik patikus szerint biztos, hogy költségcsökkentő lépésekre kényszerülnek a létszámrendelet miatt. A gyógyszerészek 61 százaléka tartja legalább közepesen valószínűnek, hogy szükség lesz megszorításokra. A létszámrendelet miatti kötelezettségekhez szükséges feltételeket a vállalkozásnak csak a 42 százalékában tudja biztosan teljesíteni. Minden századik patikus szerint szinte teljesen biztos, hogy a létszámrendelet miatt be kell majd szüntetnie a gyógyszertár tevékenységét, de további 7 százalékuk is kisebb-nagyobb mértékben valószínűnek tartotta, hogy ez megtörténhet - olvasható a közleményben.

A tulajdonosi struktúrára vonatkozó, jövő januárban hatályba lépő, a kötelező gyógyszerészi tulajdont elrendelő rendelkezésnek jelenleg minden tizedik gyógyszertár nem felel meg. Akiket rákényszerít a törvény a tulajdonosi struktúraváltoztatásra, azok nem tervezték azt korábban önszántukból megtenni. Az érintettek 63 százaléka nem rendelkezik saját mobilizálható tőkével az előírt 25 százalékot meghaladó tulajdonrész eléréséhez. A patikák tulajdonosainak, gyógyszerészeinek csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy hozzáférhet a patikaalaphoz, viszont e patikáknak csak 12 százaléka tervezi, hogy valóban él is majd ezzel a lehetőséggel. Ezek alapján előreláthatólag csupán a gyógyszerészek 4 százaléka fogja igénybe venni a patikaalapot - derült ki a felmérésből.

A patikák tulajdonosainak/gyógyszerészeinek több mint a fele nem fogja tudni finanszírozni a tulajdoni hányad előírt növelését, míg a másik fele azt a patika jövőbeni nyereségéből, valamint banki hitelből, kölcsönből vagy egyéb forrásból tervezi finanszírozni.

A gyógyszerészek 71 százaléka szerint érdemi segítséget jelent a patika fenntarthatóságában a szolgáltatási díj - amelyet az állam egyes többletszolgáltatások után fizet majd a patikáknak - bevezetése.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk