kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Gyorsolvasási technikák dolgozóknak

Húsz oldalas jelentés tartalmát kellene összefoglalni a főnöknek 15 perc alatt? Megint küldtek a központból egy vaskos dossziét véleményezésre? Az irodai dolgozók életét megkeseríti a sok szöveg. Pedig az olvasási sebességen lehet gyorsítani.

"Az ember normál olvasási sebessége átlagosan 200 szó percenként, ám a lassabban olvasók ennek mindössze 80 százalékát, körülbelül 160 szónyi információt képesek feldolgozni ugyanennyi idő alatt" - tudtuk meg Bálint Xénia pszichológustól, aki tanfolyamon is oktatja a gyorsolvasás fortélyait.

Humán végzettségűek előnyben a gyorsolvasásnál
A szakember tapasztalatai szerint a gyorsolvasás és az információk nagy sebességű áttekintésében, elsajátításában előnnyel indulnak a tanulmányaik során több ezer oldalas ismeretanyagokat feldolgozó bölcsészek és a humán értelmiségiek. Ám a más területtel foglalkozóknak sem kell csüggedniük: néhány praktikus eszköz segítségével könnyű lefaragni a hátrányt.

Az emberek nagy része nem tudatos olvasóA helyzetet az is bonyolítja, az emberek nagy része nem tudatos olvasó. A többség egyforma módszerrel szeretné átfutni a szakmai anyagokat és a bulvárhíreket, miközben a nagy információtartalmú olvasnivalók egyértelműen koncentráltabb odafigyelést igényelnek. "Sokan a könnyebb olvasmányokat is a kelleténél lassabban olvassák - ám ez nem köti le a figyelmet, ezért gyakori az elkalandozás", véli a pszichológus.

Takarjuk le az elolvasott részeket!
Az olvasás során előforduló leggyakoribb hiba a már olvasott részekhez való vissza-visszatérés. Célszerű egy papírlappal letakarni az előzőleg már olvasott részeket: így kiküszöbölhetőek a felesleges duplázások, könnyebb koncentrálni és haladni a szöveggel.

Ne ismételgessük magunkban a szöveget!
A másik leggyakrabban előforduló hiba az olvasott szöveg ismételgetése. A feldolgozandó információk megértése miatt sokan újból elmondják magukban az egyes mondatrészeket, ám ez felesleges időrablás. A már olvasott információk miatt lassul a tempó: a szavakat ugyanis tovább tart kimondani, mint ahogy a szem és az agy képes lenne feldolgozni az információkat. Az optimális megoldás: egyszerre 3-4 szó feldolgozására tenni a hangsúlyt.

Apránként emeljük a mennyiséget!
A gyorsabb olvasási tempó elsajátításához célszerű tudatosan, lépésenként növelni az adagokat: az elolvasott információ mennyiségét érdemes átlagosan 10 százalékkal emelni. A monitoron olvasóknak ilyenkor könnyebb dolga van: a karakterszám-ellenőrzővel lépésről-lépésre nyomon követhető például a percenkénti 200 szó helyett elolvasott 220. Ám a nyomtatott kiadványoknál ez nem kivitelezhető - itt főként az egy óra alatt elolvasott oldalszámban mérhető a fejlődés. A megoldás: aki eddig óránként 50 oldalt olvasott, az először 55 oldalra, majd minden további alkalommal hasonlóan növelje tovább a mennyiségeket.

Dolgozzunk fel 3-4 szót egy szempillantás alatt!
Olvasáskor a szemmozgás a haladás-megállás váltakozásából áll. Az információ felvétele mindig a megállásoknál történik. Az olvasás közbeni megállások számának csökkentésével és idejének lerövidítésével is növelhető a tempó: lehetőség szerint minél kevesebbszer álljunk meg és próbáljunk a szokásos 1-2 helyett 3-4 szót áttekinteni egy pillantás alatt!

Rövid idő alatt duplájára növelhető az olvasás tempója
A gyorsabb tempó elsajátításának kulcsa a tudatos odafigyelés: ezzel időt és energiát takaríthatunk meg. Szorgalmas, napi egy órás gyakorlással akár 1-2 hónap alatt a duplájára növelhető az egységnyi idő alatt elolvasott terjedelem.

Tippek az olvasás gyorsításához
- Tudatosan is figyeljünk a szöveg tartalmára!
- Takarjuk le egy papírlappal az előzőleg olvasott részeket! Így kiküszöbölhető a folyamatos visszatérés a korábban tanulmányozottakhoz és nincs időveszteség.
- Emeljük apránként az olvasott adagokat! Monitoron olvasás közben a karakterszámlálóval ellenőrizhetjük az egységnyi idő alatt olvasott szavak mennyiségét.
- Ne ismételgessük magunkban az olvasottakat!
- Próbáljunk 3-4 szót áttekinteni egy olvasatra!


Takács Gabriella
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Vakáció vagy infláció? Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők... Teljes cikk

Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk