kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Javult a gyerekek szövegértése

A Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) felméréséből kiderül, hogy jó eredményt értek el a 10 éves magyar diákok a szövegértési teszten - írja a Magyar Nemzet.

images

images

A PIRLS 4. évfolyamra járó gyerekek szövegértési képességeit vizsgálja, de emellett a tanulók, a tanárok és az intézményvezetők egy-egy háttérkérdőívet is kitöltenek, amely egyebek közt általános szociokulturális és demográfiai kérdéseket tartalmaz - írják.

Azért éppen ezt a korosztályt mérik, mert a negyedik évfolyam vége fordulópontot jelent a tanulási folyamatban. Innentől kezdik a tanulók az olvasását a továbbtanuláshoz, az önfejlesztéshez használni.

2001 óta ötévente készítik el a felmérést. A legutóbbi, 2016-os mérésben 50 ország csaknem 320 ezer tanulója vett részt, hazánkból pedig 4623 tanuló töltötte ki a tesztet. 2001-ben 543, 2006-ban 551, 2011-ben pedig 539 pont lett a magyar tanulók átlageredménye, a 2016-os vizsgálat során 554 pontot értek el. A legjobban olvasó diákok Oroszországban (581 pont), Szingapúrban (576 pont), Hongkongban (569 pont), Írországban (567 pont) és Finnországban (566 pont) vannak. A felmért országok közül Magyarország a 13. helyen szerepelt, 2011-ben a 20. helyen voltunk.

A PIRLS eredményeit értékelő elemzés szerint azokból lesznek a szövegeket jól megértő diákok, akiknek otthonában vannak tanulást segítő eszközök például könyvek, elektronikus eszközök. Az is fontos, hogy a szülők mennyire szeretnek olvasni és gazdasági szempontból mennyire hátrányos helyzetű az iskola, ahova járnak. Utóbbi Magyarországon nagyon fontos kérdés, mert a mostani oktatási rendszer egyik legnagyobb kritikája, hogy az iskolák nem képesek kompenzálni az otthonról hozott hátrányokat. A PIRLS eredményei szerint a magyar gyerekek 37 százaléka hátrányosabb helyzetű intézménybe jár, ami a nemzetközi átlagnál (29 százalék) jóval magasabb. Míg az ilyen típusú intézménybe járó magyar diákok átlagosan 522 pontot teljesítettek a PIRLS-ön, addig a legjobb helyzetű intézménybe járó diákok 579-et, vagyis hatalmas, 54 pontos a szakadék a teljesítmények között - írja a lap.

A gyakran bántalmazott diákok - vagyis a felmérésben résztvevők 9 százaléka - eredményei csaknem 40 ponttal gyengébbek, mint azoké akiket nem bántanak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lányok jobbak szövegértésben, mint a fiúk, ez a vizsgált 50 ország közül 48-ban volt igaz. Magyarországon egy kislány átlagosan 561 pontot ért el, míg egy kisfiú csak 548-at.

Aggasztó eredmény, hogy a magyar 10 éves gyerekek 43 százaléka arról számolt be, hogy majdnem mindennap fáradtnak érzi magát a reggeli becsengetéskor. Ez jóval magasabb eredmény a 32 százalékos nemzetközi átlagnál.

Magyar Nemzet
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek