Gyurcsány a nyugdíjat és a családi pótlékot védi"/>
Megjelent: 12 éve

Gyurcsány a nyugdíjat és a családi pótlékot védi

Gyurcsány Ferenc szerint a parlamenti vita során még változhatnak a Megegyezés című programban szereplő adóval kapcsolatos elképzelések, ahogyan az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatára is módosultak az eredeti tervek. Erről a miniszterelnök a kapcsolat.hu-nak adott interjújában beszélt.

A portálra feltett interjúban a kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: a program az SZDSZ hatására még nem tudott változni, mert még nem kezdődtek meg a konkrét tárgyalások a két párt között. Az OÉT-ban folytatott viták során a leglényegesebb változás Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy jövőre 5 százalék helyett csak 4 százalék legyen a (munkáltatói) járulékcsökkentés, és nem adóztatják meg a természetbeni juttatásokat, mint az étkezési jegy és az üdülési csekk. Ezt a javaslatot egyébként az OÉT-ban mind a munkaadók, mind a munkavállalók támogatták.

A kormányfő az interjúban beszélt a nyugdíjrendszer átalakításáról is. Gyurcsány Ferenc nem tervez újabb átalakításokat ebben a kormányzati ciklusban, mert, mind mondta, az elmúlt években meghozott döntések eredményeként a nyugdíjrendszer 2020-ig fenntartható. Azonban a pártoknak mindenképpen tárgyalniuk kell a kérdésről, mert ez nem egy, hanem három-négy ciklust felölelő probléma lesz. A kormányfő az interjúban azt mondta, a nyugdíjkorhatárt gyorsan és radikálisan megváltoztatni nem lehet, csak olyan változtatás képzelhető el, amelyről előtte hosszan egyeztettek.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a családi pótlék rendszeréhez sem szabad hozzányúlni. Véleménye szerint markánsan eltér a szocialisták és KDNP álláspontja ebben a kérdésben. A szocialisták szerint az adózást és a segélyezést, a családtámogatást szét kell választani egymástól. A KDNP által javasolt családi adózás rendszerében a miniszterelnök szerint annak jutna több kedvezmény, aki egyébként is többet keres. "Kétszeresen is büntetni azt a családot, amelyiknek rosszabbul megy, hogy egyébként is kevés a jövedelme és ezért kevesebb családtámogatást kap" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez a javaslat igazságtalan. Szintén elvetendőnek tartja a kormányfő az SZDSZ családi pótlékot megadóztató javaslatát is.

Ez a megoldás a miniszterelnök szerint többek között azért nem valósítható meg, mert azon családok elesnek ettől a juttatástól, amelyiknek nincs adóköteles jövedelme. A szocialista párt azt képviseli, hogy minden gyerek egyenlő - fogalmazott Gyurcsány Ferenc -, minden "gyerek egyformán kapjon és ne adórendszeren keresztül oldjuk meg a családtámogatást, mert ez ilyen vagy olyan módon beviszi a család jövedelmi viszonyait már a támogatásba. Márpedig az, szerintünk, nagyon sok ellentmondást termel" - mondta a kormányfő a Kapcsolat.hu-nak adott interjújában.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter