Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Gyurcsány szerint vérlázító, amit a munkavállalókkal tesz a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök "munkát nyúzó" paktumot kötött a munkaadói szervezetekkel a munkavállalók háta mögött - mondta Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonfüreden.

Az a paktum, amely a munkavállalók érdekeit semmibe veszi, a munkaadókét pedig kiszolgálja, nem lehet alapja a tartós szociális és munkabékének - hangsúlyozta a volt kormányfő.

A szocialista politikus szerint "az vérlázító, ha a munkavállalók megkérdezése nélkül felemelik, vagy felemelhetik a heti kötelező munkanap és munkaórák számát", ha lehetőséget teremtenek a törvénytelen túlmunkára, s ha érdemi indoklás nélkül "ki lehet rúgni embereket".

"Vérlázító, ha egyik napról a másikra csökkentik a törvényben biztosított szabadságok mértékét" - mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve: nincs válság, vészhelyzet, a GDP és az export "enyhén növekszik", semmi olyan ok nincs, hogy a kormány a munkavállalók háta mögött, s számukra egyértelműen hátrányos megállapodást kössön.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint "ez tisztességtelen, elfogadhatatlan és vérlázító". Úgy fogalmazott: "mi ezekben az ügyekben a munkavállalók, a melósok pártján" vagyunk és leszünk. Helyesen teszik a munkavállalók, ha ebbe nem nyugszanak bele, mert "munkást nyúzó politikát nem kell elfogadni" - mondta a szocialista politikus, rámutatva: "egy munkást nyúzó kormányt nem szabad támogatni".

Az ilyen kormánnyal szembe kell fordulni, s "új szociális paktumot kell megalapozni azokkal, akik értik, hogy mit jelent a szociális felelősség, ezek pedig ma a kormányon kívül vannak, az ellenék soraiban" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk