kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Hamarosan jöhet a digitális euró?

Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását. Az ok egyszerű, egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt.

digitális euró

A projekt várhatóan két évig tart, tudtuk meg az ÁrfolyamTudós.hu értesüléseiből, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

Kilenc hónap telt el azóta, hogy az EKB közzétette a digitális euróról szóló jelentését. Ez idő alatt további elemzések és kísérletek születtek, amelyek biztató eredményekket mutatnak. Mindezek alapján az EKB úgy döntött, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsol, és elindítjuk a digitális euró projektet.

Ennek a munkának a célja, hogy a digitális korban a polgárok és a cégek továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a központi banki pénzhez.

A digitalizáció életünk minden területére kiterjedt, és átalakította a fizetésünket.

Ebben az új korszakban a digitális euró garantálja, hogy az euróövezet polgárai továbbra is költségmentesen hozzáférhetnek egy egyszerű, általánosan elfogadott, biztonságos és megbízható fizetési eszközhöz.

A digitális euró továbbra is az euró lenne: olyan, mint a bankjegyek, de digitális. Az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) által kibocsátott elektronikus pénzforma lenne, amely minden polgár és cég számára hozzáférhető.

A digitális euró nem helyettesítené a készpénzt, hanem inkább kiegészítené azt. Az eurorendszer továbbra is biztosítani fogja a készpénzhez való hozzáférést az egész euróövezetben.

A digitális és online fizetések megoldásai olyan fontos előnyökkel járnak, mint a kényelem, a gyorsaság és a hatékonyság. Ugyanakkor kockázatokat is hordoznak a magánélet, a biztonság és a hozzáférhetőség tekintetében. És egyes felhasználók számára drágák lehetnek.

A digitális euróról szóló viták a Facebook saját digitális valutára vonatkozó tervei nyomán merültek fel. A tárgyalások azonban a világ járvánnyal némileg felgyorsultak, mivel egyre többen kezdtek online vásárolni.

"A koronavírus-járvány megmutatta, milyen gyorsan történhetnek ilyen változások. És ez kihat a fizetésünk módjára is. Egyre inkább digitálisan és online vásárolunk. A készpénz mint fizetőeszköz szerepe egyre csökken" - tette hozzá Panetta.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nagy Márton: jövőre újraindul a gazdasági növekedés, a munkaerőpiac is megmozdult

Jövőre újraindul a gazdasági növekedés: az idei 2,5 százalék után 2025-ben 4,1 százalékos bővülést várnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter... Teljes cikk

Szakképzés 4.0. - így zajlik a fejlesztés

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak... Teljes cikk