Megjelent: 3 éve

Hamarosan jöhet a digitális euró?

Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását. Az ok egyszerű, egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt.

digitális euró

A projekt várhatóan két évig tart, tudtuk meg az ÁrfolyamTudós.hu értesüléseiből, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

Kilenc hónap telt el azóta, hogy az EKB közzétette a digitális euróról szóló jelentését. Ez idő alatt további elemzések és kísérletek születtek, amelyek biztató eredményekket mutatnak. Mindezek alapján az EKB úgy döntött, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsol, és elindítjuk a digitális euró projektet.

Ennek a munkának a célja, hogy a digitális korban a polgárok és a cégek továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a központi banki pénzhez.

A digitalizáció életünk minden területére kiterjedt, és átalakította a fizetésünket.

Ebben az új korszakban a digitális euró garantálja, hogy az euróövezet polgárai továbbra is költségmentesen hozzáférhetnek egy egyszerű, általánosan elfogadott, biztonságos és megbízható fizetési eszközhöz.

A digitális euró továbbra is az euró lenne: olyan, mint a bankjegyek, de digitális. Az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) által kibocsátott elektronikus pénzforma lenne, amely minden polgár és cég számára hozzáférhető.

A digitális euró nem helyettesítené a készpénzt, hanem inkább kiegészítené azt. Az eurorendszer továbbra is biztosítani fogja a készpénzhez való hozzáférést az egész euróövezetben.

A digitális és online fizetések megoldásai olyan fontos előnyökkel járnak, mint a kényelem, a gyorsaság és a hatékonyság. Ugyanakkor kockázatokat is hordoznak a magánélet, a biztonság és a hozzáférhetőség tekintetében. És egyes felhasználók számára drágák lehetnek.

A digitális euróról szóló viták a Facebook saját digitális valutára vonatkozó tervei nyomán merültek fel. A tárgyalások azonban a világ járvánnyal némileg felgyorsultak, mivel egyre többen kezdtek online vásárolni.

"A koronavírus-járvány megmutatta, milyen gyorsan történhetnek ilyen változások. És ez kihat a fizetésünk módjára is. Egyre inkább digitálisan és online vásárolunk. A készpénz mint fizetőeszköz szerepe egyre csökken" - tette hozzá Panetta.

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
December 20-ig sztrájkolnak egy fővárosi iskola tanárai

Harmincöt pedagógus kezd munkabeszüntetésbe csütörtökön kollégáik kirúgása miatt. Teljes cikk

Pert nyert a PDSZ, nincs több fizetetlen túlórázás a tanároknak

A bíróság döntésének értelmében a pedagógusok esetében is rendkívüli munkaidőnek számít a rendes munkaidőt meghaladó időtartamú munkavégzés. Teljes cikk

Mabisz: a magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a tavalyi rendhagyó év volt, mert a kisgyermekes családok visszakapták a befizetett személyi jövedelemadójukat. Teljes cikk