Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hankook-ügy: Nyílt levél Lamperth Mónikához

A súlyos munkaügyi szabálytalanságok miatti legmagasabb pénzbírság kiszabását, az állami támogatások azonnali leállítását, az eddigi, hírek szerint 500 millió forintos munkahely-teremtési támogatás visszafizettetését követeli a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége és szakszervezeti munkacsoportja a kormánytól, illetve a szaktárcától abban a nyílt levélben, amelyet csütörtökön juttattak el Lamperth Mónika miniszterhez. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium bízik abban, hogy minél hamarabb megkezdődnek a tárgyalások a szakszervezet és a munkáltatók között a kollektív szerződés megkötésére.

A petíciót a minisztérium budapesti épületének bejáratánál Veres Gábor osztályvezető vette át Vajda Jánostól, a parlamenten kívüli párt alelnökétől és Gilicze Attilától, a szakszervezeti munkacsoport egyik vezetőjétől.

A követelések kiterjednek a szakszervezet működési feltételeinek biztosítására, a törvénytelenül elbocsátott dolgozók ügyének felülvizsgálatára, valamint arra, hogy a tárca lépjen fel hatáskörében a dél-koreai vállalatnál tervezett, a magyar munkaügyi törvényekkel ellentétes 6+2 napos munkarend bevezetésének megakadályozására.

A tárca épülete előtt tartott sajtótájékoztatón munkáspárti vezetők kifejtették, hogy a Hankook dolgozóival folytatott személyes találkozókon is meggyőződtek a sajtóban megjelent híradások hitelességéről, és meggyőződtek a Hankook Tire Magyarország Kft.-nél folyó súlyos munkaügyi szabálytalanságokról megjelent sajtóhíradások hitelességéről.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a távirati irodához eljuttatott reagálásában azt hangsúlyozta, a szaktárca bízik abban, hogy minél hamarabb megkezdődnek a tárgyalások a szakszervezet és a munkáltatók között a kollektív szerződés megkötésére. A minisztérium információi szerint ennek elvi akadálya nincs.

Az SZMM közleményében azt írta, összesen 500 milió forintot biztosított a Hankooknak munkahelyteremtésre, illetve képzésre. Első ütemben a cég tavaly 180 millió forintot kapott 300 munkahely létrehozására.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
200 munkahelyet teremt egy dél-koreai beruházás Salgótarjánban

Kétszáz embernek ad munkát épülő salgótarjáni üzemében a dél-koreai Bumchun Precision nevű cég, a beruházás értéke 41 millió euró, mintegy... Teljes cikk

2000 embert bocsát el a Citroën 2022-ig

Két gyárát bezárja a Citroën 2022-ig, ennek megfelelően a Dongfeng gyártóval közös vállalata, a Dongfeng Peugeot Citroën Automobiles (DPCA) a... Teljes cikk

Diákokat dolgoztattak illegálisan a gyárban, hogy időben elkészüljenek az Amazon hangszórói

Havi 60 órában, éjszakai műszakban is dolgoztatta azokat a 16-18 éveseket a Foxconn, akiket középiskolában toboroztak, hogy elegendő mennyiség... Teljes cikk