Megjelent: 11 éve

Harminc cég jelentett be csoportos elbocsátást Zalában

Közel 5200 fővel növekedett a nyilvántartott álláskeresők száma az elmúlt év októbere óta Zala megyében, ezzel egy időben nőtt a csoportos létszámleépítések és drasztikusan csökkent a bejelentett új álláshelyek száma, közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi Kirendeltségének igazgatója.

A válság jelei az elmúlt év októberétől tapasztalhatók: akkor 12 ezer álláskereső volt a megyében, idén februárban pedig már 17 552 munkanélkülit regisztráltak. A létszám folyamatosan növekszik, január óta közel 3 ezerrel emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.

2600 dolgozót rúgtak ki

Mintegy 30 munkáltató - elektronikai-, feldolgozóipari-, kereskedelmi cégek - megközelítően 2100 fős létszám-leépítési szándékot jelentett be idén a megye kirendeltségein, a munkáltatók pedig további 500 munkahely megszűnéséről döntöttek. Az elmúlt évben mintegy ezer főt bocsájtottak el csoportos létszámleépítéssel, ezek 84 százalékát az utolsó negyedévben jelentették be.

Február végég 80-90 zalai cég összesen 1300 munkahely megőrzésére nyújtott be pályázatot az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA). Az országos program keretében 6 milliárd forint osztható fel, a zalai cégek támogatási igénye meghaladja az 1 milliárd forintot.

A decentralizált foglalkoztatási alapból további 8 milliárd forint fordítható a munkahely megőrzési programokra, de várhatóan további források állnak majd rendelkezésre. Az átmeneti - 3-12 hónapra szóló - támogatást munkahely megőrzésre, bértámogatásra, képzésekre, munkaerő-piaci szolgáltatásokra, utazási költségtérítésre lehet igényelni, de a pályázóknak a támogatási idővel megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalniuk.

Több mint felére csökkent az új állások száma

Hegyi László megjegyezte: a munkahelymegszűnések mellett keletkeznek ugyan új állások, de számuk folyamatosan csökken. Míg tavaly februárban 1500 - októberben 1300-1400 - új munkahelyet jelentettek be, idén januárban 900, februárban pedig már csak 683 új munkahelyről kaptak információt.

Az igazgató szerint további gondokat okoz, hogy a nyugat-dunántúli régió megyéi közül Zalában - ezen belül is a megye déli részén - a legmagasabb az álláskeresők között a rendszeres szociális segélyben részesülők és az aluliskolázottak aránya. Az elmúlt évben a régióban 29200 álláskeresőt regisztráltak: közülük az 50 éven felüliek, az alacsony iskolai végzettségűk és szakképzetlenek 50 százaléka zalai lakos, és a rendkívüli szociális segélyben részesülők 65 százaléka is Zala megyei.

Hátrányos helyzetük miatt ez a réteg még nehezebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon: csak a felzárkóztatás, a munkaerő-piaci felkészítés és a szociális helyzetük megoldása után van esélyük a tartós munkába állásra. A munkaügyi kirendeltség elhelyezkedést segítő szolgáltatásokkal, tájékoztatókkal, a kistelepüléseken működő képviseletekkel, FIT pontok bővítésével - közel 30 Foglalkoztatási Információs Tanácsadó működik a megyében - biztosít számukra lehetőséget a munkába álláshoz.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk