Megjelent: 15 éve

Háttérbeszélgetés az új munkaügyi miniszterrel

A miniszter úgy véli, hogy a gazdaság fejlesztése révén növelhető a foglalkoztatottság. Ennek érdekében a jövőben csökken a munkaerőköltség, ám ugyanilyen fontos cél a munkapiac rugalmasságának javítása is. Lényeges, hogy az emberek megértsék: egy dinamikus piacgazdaságban a változások követése elengedhetetlen, tudnunk kell alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.


Az új munkaügyi miniszter szerint népszerűbbé kell tenni a nem tipikus foglalkoztatási formákat, amelyek eddig - jóllehet sokkal több lehetőségről van szó - csak a részmunkaidős foglalkoztatásra, valamint a távmunkára korlátozódtak.


Csizmár Gábor szerint nincs "egy jó megoldás" a foglalkoztatáspolitikában, még Európában sem. Sokféle eszközt kell egyszerre, egymással szorosan összekapcsolva működtetni. A források a tárcák között megosztottak, ezért igen fontos a minisztériumok közötti hatékony együttműködés.

A tárca vezetője kiemelte, hogy esélyt kívánnak teremteni a hátrányos helyzetű munkavállalóknak. Kedvezményekkel kell segíteni a pályakezdők, a Gyes-ről, Gyed-ről visszatérők, az 50 év felettiek, a fogyatékkal élők, a romák, valamint a kevésbé fejlett kistérségben élők foglalkoztatását. Valamennyi munkaügyi program eredményessége azzal mérhető, hogy ténylegesen mennyivel dolgoznak többen az országban.


Igaz, hogy az elmúlt két évben 175 ezer munkahely szűnt meg, ám 220 ezer jött létre, a mérleg tehát pozitív. A kormány a jövőben is segíti a nehéz helyzetbe került cégeket, ágazatokat. Az új miniszter szolgáltató munkaügyet szeretne, olyat, ahol az ügyfél, az ember áll mindig a középpontban.

Csizmár Gábor szólt a következő hetek fontosabb témáiról is. Ezek: a Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv mindenki számára érthető módon történő megjelenítése, az EMMA - az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis - szolgáltatásainak szélesebb körű megismertetése, főleg a munkavállalók körében, az uniós munkavállalással kapcsolatos információk közzététele, a felnőttképzési stratégia "aprópénzre" váltása, az uniós pályázatok széles körű megismertetése.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter