Megjelent: 17 éve

Hazacsábítanák a kitelepült munkaerőt

A jobb keresetért Nyugatra vándoroltak visszacsábításáért sorra indítanak akciókat a kelet-európai államok, mert az állandósuló szakemberhiány és a lakosság elöregedése immár erősen fékezi a gazdasági növekedést.

A leglátványosabb és leghangosabb kampányt az elmúlt hetekben a lengyel kormány bocsátotta útjára az EU-csatlakozás utáni, 1,2-1,5 millió fősre becsült kivándorlás visszafordítására. Lech Kaczynski államfő szerint az ország nem nézheti tétlenül, miként távoznak tömegesen külföldre orvosok, ápolónők, szakmunkások és mérnökök.

Varsó állásbörzék sorát akarja megnyitni azokban a külföldi gazdasági központokban, ahol nagyobb számban élnek lengyel kivándoroltak. A kormány odáig megy, hogy programot készít a visszatelepülők gyermekeivel szembeni iskolai követelmények csökkentésére.

A Handelsblatt szerint hasonló szakember-hazacsábítási programokat a csehek, a szlovákok, a románok és a bolgárok is szerveznek, mert rájöttek, hogy a képzett munkaerő szabad mozgásából ez idő tájt számukra előnytelen változások adódnak. Igaz ugyan, hogy az elvándorlással együtt az új EU-tagállamok maguk is bevándorlási célországgá váltak, de tapasztalniuk kellett: nem olyan képzettségűek érkeznek, akikre a távozottak pótlására szükség lenne.

A zavaros 90-es években óriási szakemberveszteséget elszenvedő Oroszország számára különösen fontos lenne a távozottak jelentős hányadának visszacsalogatása. Ha ez nem sikerülne, akkor - egy ENSZ-tanulmány szerint - Moszkvának mintegy kétmillió bevándorlót kellene fogadnia, hogy fenn tudja tartani a gazdasági növekedés jelenlegi ütemét. A szakemberhiányt enyhítendő az orosz kormány a német kisebbségből kivándoroltak visszahívására is 80 millió eurós programot indított.

Romániában korábban ébredtek: Bukarest már tavaly elindította a külföldön dolgozó legalább 1-1,5 milliónyi román hazacsábítási kampányát, ám eddig kevés eredménnyel.

(Világgazdaság)
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk