Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Hét százalék alatt a munkanélküliek aránya Vas megyében

Vas megyében 6,9 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya júniusban; az elmúlt év azonos időszakában még a gazdaságilag aktív népesség 8,8 százaléka, míg az idén májusban 7,2 százaléka volt regisztrált álláskereső – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

images

images

A jó idő beálltával egyre több szezonális ágazatban megindult a munka, nőtt a bejelentett állások száma, ami kedvezően befolyásolta az álláskeresők arányát. Júniusban 8057 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 330-zal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

A júniusban nyilvántartott álláskeresők közel 34 százaléka általános iskolával vagy annál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezett, a diplomások aránya nem érte el a 8 százalékot. A regisztráltak közel 80 százaléka -– az elmúlt hónap adatihoz hasonlóan -– fizikai állományba tartozik, az álláskeresők 42 százaléka szakképzetlen.

Idén a nyár első hónapjában 611 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, míg az elmúlt év azonos időszakában közel 800 fiatal keresett állást. A pályakezdő fiatalok közül a szakközépiskolát végzettek aránya -– közel 29 százaléka -– a legmagasabb, 25 százalékának általános iskolai végzettsége van, 17 százalékuk szakmunkás. A legalacsonyabb, mintegy 10 százalék a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya. A pályakezdő álláskeresők 12 százaléka rendelkezik diplomával.

Tavaly óta több mint 730-cal, idén május óta pedig 160-nal csökkent azoknak az álláskeresőknek a száma, akik huzamosabb ideje nem tudtak munkába állni. Júniusban a nyilvántartott álláskeresők közül 2194-en már több mint egy éve nem dolgoztak. Az álláskeresők 55,5 százaléka, mintegy 4468 ember részesült júniusban ellátásban.

Vas megyében 1029 új álláshelyet jelentettek be júniusban, ennek több mint fele Szombathely vonzáskörzetét érinti. A hónap végén összesen 2300 üres álláshely volt a megyében, ebből közel 900 a vasi megyeszékhely környékén. Az új bejelentések 64 százaléka segéd- és betanított munkára, 24 százaléka szakmunkára irányult. Az üres álláshelyek 12 százaléka jelent szellemi munkát.

A munkalehetőségek 23 százalékát a feldolgozóipar, 21 százalékát a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területéről, 12 százalékát pedig az egészségügy, szociális ellátás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek. Az üres álláshelyek közel 10 százaléka az ingatlanügyeket, gazdasági szolgáltatást érinti, de érkeztek még munkáltatói igények a mezőgazdaság, a kereskedelem, a szálláshely, a vendéglátás és az építőipar területéről is.

A munkaerőigények alapján a legkeresettebb szakmák az eladó, lakatos, forgácsoló, hegesztő, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, illetve felszolgáló, szakács munkakör. Szellemi munkakörökben pénzügyi, illetve kereskedelmi ügyintéző, gépésztechnikus munkakör betöltésére érkezett munkaerőigény.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter