Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Hol van a korkedvezményes nyugdíjak új rendszere?

A kormány nem tartja be saját vállalását, amely szerint ez év június 30-ig kidolgozza a korkedvezményes nyugdíjak új rendszerét - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerdán Győrben.

images

"Az, hogy a kormány a saját határozatát is semmibe veszi, az elég furcsa egy demokratikus jogállamnak feltételezett országban" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Rámutatott arra, hogy a kabinet már három hónapos késésben van, és ezzel bizonytalanságban tartja az érintett munkavállalók sokaságát. A kormányzati mulasztás pótlása éppen ezért "sem tűr halasztást" - tette hozzá.

Az egészségre ártalmas és veszélyes munkakörökre vonatkozik a korkedvezményes nyugdíjról szóló szabályozás, amelynek felülvizsgálatát, a technológiai változásokhoz illeszkedő korszerűsítését a szakszervezeti szövetség is javasolja. Egyben követeli, hogy a kormány a kilenc munkáltatói érdekképviselettel és a hat konföderációval nyílt, ellenőrizhető szakmai tárgyalásokat folytasson saját javaslatáról.

A Munka törvénykönyvével kapcsolatban Borsik János kifejtette: az új szabályozás előnyös a munkáltatóknak és hátrányos a munkavállalóknak. Csökkenti a kereseteket egyebek között azért, mert egyes juttatások esetében a jóval alacsonyabb mértékű távolléti díjat vezeti be az átlagkereset helyett, és lehetőséget ad a pótlékok beolvasztására az alapbérbe.

Előnyös a munkáltatóknak, mert a munkáltatók erőpozíciójának törvényi segítséget ad. Az, hogy a munkaszerződések megkötését polgári jog határozza meg, az "egyszerűen csapás a munkavállalókra nézve" - vélekedett Borsik János, hozzátéve, ebben a tárgykörben is mielőbbi tárgyalásokat követelnek a kormánytól.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter