Megjelent: 2 hónapja

Így változnak a nyugdíjba vonulás szabályai 2023-tól!

A jövő évtől már csak arra kell figyelemmel lenni, hogy az adott naptári évben ki tölti be a 65. életévét.

Mivel a nyugdíj korhatár 62 évről 65 évre történő fokozatos felemelése 2022-ben befejeződik, 2023-tól már csak arra kell figyelemmel lenni, hogy az adott naptári évben ki tölti be a 65. életévét - írja az adó.hu. Mint a nyugdíjtörvény kimondja, az  öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel.

A 2018. július 25-ét követő kezdő időpontú nyugellátásoknál már nem előfeltétel, hogy azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, ne álljon biztosítási jogviszonyban a személy. A nyugdíjkorhatár elérésétől és az életkotól függetlenül a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása vehető igénybe a negyven év jogosultsági idő meglététől.

Mivel 2022-ben befejeződik a nyugdíj korhatár 62 évről 65 évre történő fokozatos felemelése, 2023-tól már csak azt kell figyelni, hogy az adott naptári évben ki tölti be a 65. életévét. Jövőre az 1958-ban születettek kerülnek ebbe a helyzetbe, és 65. születésnapjuktól kezdve igénybe vehetik majd az öregségi nyugdíjat, amennyiben rendelkeznek az előírt hosszúságú szolgálati idővel.

Szolgálati idő követelmény

Az öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idővel szerezhető jogosultság. Az a személy lesz jogosult öregségi résznyugdíjra, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és minimum tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik.

Amennyiben a nyugdíjjogosultság már bekövetkezett, és nincs olyan ok, ami miatt feltétlenül és minél előbb igénybe kell venni a nyugdíjat, célszerű átgondolni, hogy az érintett mikortól kéri az ellátást. Ez az az 1958-ban születetteket is érinti majd 2023-ban, a 65. születésnapjuktól, a nyugdíj korhatáruk betöltésétől kezdve. Amennyiben idén történik a nyugdíjba vonulás, a nyugellátás összegét a 2022. évi szabályok szerint számolják ki, és az érintett részesül a 2023. évi éves, januári nyugdíjemelésben. Ezzel a lehetőséggel csak az 1957-ben, vagy azt megelőzően születettek élhetnek, az 1958-ban születettek viszont még nem. 

Nők negyven 

Az említett példák a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása igénybe vételénél is érvényesülnek, ebben az esetben nem a születési év szerint, hanem életkortól függetlenül a kellő mértékű jogosultsági idő megszerzésétől nyílik meg a nyugdíjba vonulási lehetőség. Ha az érintett 2022-ben szerzi meg a kedvezményes nyugellátáshoz szükséges negyven év jogosultsági időt, onnantól kezdve eldöntheti, hogy a nyugellátást 2022-ben, vagy majd csak 2023-ban, esetleg még később igényli a nyugdíj összegére, vagy egyéb számára fontos körülményre való tekintettel.

Ha lehetővé teszik a körülmények, nem szükséges rögtön a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a nyugdíjat igénybe venni. A nyugdíj megállapítása nélküli továbbdolgozás a nyugdíj összegét kedvezően befolyásolja, amennyiben a továbbfoglalkoztatás megengedett, vagy a versenyszférában, munkaviszony keretében dolgozik az érintett.

 

adó.hu

fotó: unsplash

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter