Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Így zajlott május elseje hazánkban

"Olyan világot, olyan Magyarországot akarunk, ahol a dolgozó emberek érdeke előbbre való, mint a szűk, nagy pénzügyi bázissal és gazdasági hatalommal rendelkező elité" - fogalmazta meg május elsejei üzenetét Pataky Péter az MSZOSZ nagygyűlésén. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke pedig azt hangsúlyozta pénteki tüntetésükön, hogy ha nem vonják vissza a kormányprogramot, akkor sztrájkolni fognak.

"Bár ezer gondunk van - világgazdasági válság, belső gazdasági gondok, politikai krízis - nem lehet behúzódni egy sarokba, és otthon maradni" - indokolta az együttlét szükségességét Pataky Péter egy kisteherautó platójáról néhány száz fős hallgatósághoz szólva, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) Városligeti Fasor Felvonulási Térbe torkolló végén lévő székháza előtt. A szakszervezeti vezető beszédében kiemelte: Magyarországon soha nem lesz jobb a helyzet, ha nem jön létre több tisztességesen megfizetett, legális munkahely. Azt várják el a jelenlegi és mindenkori kormánytól, hogy ennek eléréséért munkálkodjon - tette hozzá.A megszorításokról szólva elmondta: sokszor hallották már, hogy "most egy kicsit fájni fog, de később majd jobb lesz a helyzet". Most már ezt a "majd"-ot szeretnék látni, mert a türelem fogy.

Pataky Péter szerint az EU-tagság szakszervezeti szempontból elsősorban az európai vérkeringésbe való fokozottabb bekapcsolódást, ezen keresztül pedig erősebb érdekérvényesítési képességet jelent. Hangsúlyozta: a világgazdasági válsággal szemben egyenként gyengék, együttműködve viszont sikeresek lehetnek az európai szakszervezetek.

Gaskó: A Bajnai-program a tőke szolgálatában áll

A tőke javára csoportosít át jövedelmeket és már-már elviselhetetlen terheket ró az emberekre a "válságfokozó" Bajnai-program, amelyet azonnal vissza kell vonni - jelentette ki Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke pénteken Budapesten a LIGA és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös demonstrációján.

Gaskó István szerint az új kormány programja a kijelölt célokkal ellentétben növeli a munkanélküliséget, csökkenti a reáljövedelmeket, drasztikusan rontja az életminőséget és tovább fokozza a fásultságot az országban, ami akár az öngyilkosságok számának emelkedéséhez is vezethet.

A Bajnai-kormány "összeszerelő bérmunkára" építő gazdaságpolitikája helyett a belső erőforrásokra, a magyar földre és a vízre alapozó gazdaságpolitikát kell bevezetni - mondta Gaskó István. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: ha nem sikerül tárgyalások útján elérni a kormányprogram visszavonását, akkor munkabeszüntetések és tüntetések következnek.
A válságot csak tovább súlyosbító program végrehajtása helyett jelentős állami beruházásokat kell eszközölni a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén. Ez megoldást hozna az alacsony képzettségű munkaerő foglalkoztatási gondjaira - fejtette ki Gaskó.

A gazdaságpolitikai irányváltáshoz szükséges forrásokat az Európai Unió támogatásaiból és az évi több ezer milliárd forintos feketegazdaság és korrupció felszámolásával lehet előteremteni. E két utóbbi jelenség Magyarország két legnagyobb problémája Gaskó István szerint, aki úgy látja: kormány úgy tesz, mintha nem is lenne korrupció és feketegazdaság, és érdekelt abban, hogy a helyzet ne változzon. A LIGA vezetője szerint meg kell szüntetni a közbeszerzési rendszer anomáliáit, akár 50 százalékkal is szükséges csökkenteni az önkormányzatok számát,
kisebb Országgyűlésre van szükség és rendezni kell a képviselői juttatások és a pártfinanszírozás kérdését. Ezzel kapcsolatban Gaskó István megjegyezte: "Van olyan párt, amelynek több tagja van börtönben, mint kint." Amennyiben a kormány nem vonja vissza programját és nem fogadja el a szakszervezeti javaslatokat, országszerte sztrájkok indulnak és demonstrációkat tartanak, amelyek sikert hozhatnak, éppen úgy, mint az egészségügy magánosítása ellen indított akció, amely végül meghátrálásra kényszerítette és máig nem szűnő cselekvésképtelenségre kárhoztatta a tőke szolgálatába szegődött kormányt - mondta Gaskó István.

Az Országgyűlés épületével szemben fekvő Alkotmány utcában összesereglett több száz fős tömeg előtt Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke a Szózat a nőtlen kormányhoz című, nagy költőktől származó idézetekkel szinesített beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak "nem nőtlen, hanem családi kormány kell", amelynek tagjai ismerik és gyakorolják a szolidaritást. Cser továbbá hangsúlyozta, hogy "nemzetcsonkító" helyett "nemzetépítő" kormányra van szükség, amely azon munkálkodik, hogy a nemzet kiszabaduljon a "kiszolgáló, elszenvedő" szerepből és "büszke alkotótársként" vegyen részt az európai népek közösségének életében.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: a nemzetközi tőke profitéhsége már a nyugdíjasok 13. havi illetményét és "a táppénzre merészkedő dolgozók" juttatását is fel akarja falni. Ebben segédkezik a kormány és az uralkodó elit, amelynek "nincsen már morális alapja ahhoz, hogy áldozatot követeljen a társadalomtól" - mondta Palkovics. Jól mutatja az új kormány jellegét, hogy egy "morál nélküli pribéket" választott emblémának, aki azt merte mondani a Budapest Airport sztrájkoló dolgozóinak, hogy "örüljenek, amíg luk van a fenekükön" - mondta a Munkástanácsok elnöke. Palkovics Imre leszögezte: "Ebből elegünk van, tüntetni kell, sztrájkolni kell", és a megmozdulások célja az, hogy "végleg tűnjön el a közéletből ez a garnitúra."

A demonstráció negyedik szónoka Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője szerint a Bajnai-kormány nem hiteles, hitele viszont van bőven, "és ezt velünk akarja megfizettetni. Azokkal is, akiknek nincs már munkahelye. Ezt nem tűrjük" - mondta a PDSZ elnöke, és a Bajna-csomag visszavonására szólította fel a kormányt. Ennek elmaradása esetén Kerpen Gábor szerint is demonstrációk szerveződnek és sztrájk indul az országban. A demonstráció a PDSZ vezetőjének beszéde után a Szózat meghallgatásával zárult. A résztvevők békésen szétszéledtek.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter