Megjelent: 13 éve

Indoklás nélkül váltottak le hat megyei főkapitányt

Hat megye rendőrfőkapitányának megbízását vonta vissza az országos rendőrfőkapitány, Bencze József, aki döntését semmivel sem indokolta. A Népszabadság valószínűsíti, hogy a titkosszolgálatok élén is hamarosan változások léphetnek életbe.

A döntés értelmében november 14-ei hatállyal válik meg posztjától Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye rendőrfőkapitánya. Az ORFK vezetője a leváltott megyei főkapitányoknak beosztásuk alapján kiemelt főtanácsadói, illetve főosztály-vezetői beosztást ajánlott fel, amely lehetőséggel valamennyien éltek. "Ezzel nem nő sem a vezetők, sem a vezetői szintek száma a rendőrségen" - szögezte le a Népszabadság érdeklődésére Bencze József. A főkapitány ugyanakkor nem kommentálta azon értesüléseket, amelyek a felmentéseket pusztán "helycsinálásnak" tulajdonították, mondván a rendőrségbe olvadó határőrség tábornokainak biztosítani kell valamilyen vezető helyet a fegyveres erők kötelékén belül.

Bencze József ígérete szerint az igazságügyi és rendészeti miniszterrel közösen napokon belül megnevezi az új főkapitányjelölteket, sőt, vélhetőleg lesznek köztük olyan rendőri vezetők, akik már az elődjük megbízatásának lejártát követően napon munkába állhatnak új minőségükben.

Változás a Köztársasági Őrezred élén

Mindeközben Szabó Ferenc vezérőrnagy, a Köztársasági Őrezred parancsnoka és is távozott posztjáról, úgy döntött ugyanis, hogy nyugdíjba vonul. Utóda valószínűleg Dobozi József dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka lesz, aki tavasszal a sorozatos rendőrségi botrányok miatt köszönt le posztjáról Gergényi Péterrel, az akkori budapesti főkapitánnyal az oldalán.

Vezetőcserék a nemzetbiztonsági szolgálatoknál

Alaposan megbolygatják a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetését is Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter döntése nyomán: a Nemzetbiztonsági Hivatal élére Laborc Sándort, az Információs Hivatal irányítására Hetesy Zsolt vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat csúcsára pedig Balajti László dandártábornokot jelölték. Meghallgatásuk jövő héten esedékes az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Népszabadság
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter