kapubanner for mobile
Megjelent: 5 hónapja

Szelídültek vagy vadabbak lettek az informatikusok bérigényei?

2023 nehéz év volt a szellemi munkákra közvetítésben. A megbízások száma csökkent, sokkal többet kellett dolgozni ugyanazért az eredményért. A jelöltek is nehezebben váltottak. Több informatikus jelent meg azonban álláskeresőként az álláspiacon, például a Linkedinen open to work (munkára nyitott) státusszal. Illés Józseffel a lassan az iparágban a top 10-be érő IDBC munkaerő-közvetítő cég ügyvezetőjével beszélgettünk piaci trendekről, az informatikusok megtalálásáról, a mesterséges intelligencia szerepéről a toborzásban.

Illés József, IDBC-

Az idei év a recesszió jegyében telik a magyar gazdaságban. Érzik ezt munkaerő-közvetítőként?

Míg 2022 rendkívül sikeres év volt az egész iparágban, addig 2023 egy nehéz év. Ez nemcsak az én véleményem, hanem több versenytársunké is, akikkel a podcastunkban beszélgettem. Sokkal jobban meg kell dolgozni a megbízásokért és a megbízásokkal. Mi már tavaly az utolsó hónapokban éreztük a visszaesést. Idén a január és a február jól sikerült, utána március-szeptember között ismét jött egy erős hullámvölgy, 30 százalékos csökkenéssel a megbízásokban. Októberben éreztünk egy nagyobb visszapattanást. Nem akarok nagyon panaszkodni sem, mert összességében növekedtünk és a cégcsoport elérte a 4 milliárd forintos bevételt, de sok volt a kihívás és a küzdelem.

Mely szegmensekben volt a legnagyobb a visszaesés? Hol volt jobb a helyzet? 

Az informatikai, a kis-, középvállalati megbízásokban és a shared service center ügyfeleknél láttuk a legnagyobb visszaesést. Stabil volt az IT contracting üzletágunk. Itt jellemzően több éves banki IT projektekre szolgáltatunk informatikai szakembereket, ami nincs annyira kitéve a gazdasági helyzet hullámzásának. Ebben az üzletágban 45%-os növekedést értünk el az előző évhez képest. 

Mi mozgatja az IT-sok álláspiacát? Milyen trendeket lát 2023-ban?

Az informatika az utóbbi években egy erősen jelöltvezérelt álláspiacnak számított. Azaz a cégek küzdöttek az IT-sokért, rendkívül nehéz volt megfelelő számban és minőségben szakembereket találni. Ez 2023-ra megfordult: sok informatikában dolgozó munkavállaló került az utcára Magyarországon is, több állami IT beruházás leállt. A Linkedinen megjelentek az “open to work” (munkára nyitott – a szerk.) státuszú informatikus - business analyst, IT projektmanager, fejlesztő, tesztelő - profilok, ami egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Ez azt is jelentette, hogy bizonyos munkakörökben most könnyebb informatikust felvenni. A cégek egy része pedig nem adja ki a keresést külső szolgáltatónak, hanem saját toborzókkal vagy hirdetésekkel hozza be a jelölteket, mert igenis vannak akik bejelentkeznek. Persze ahogy a teljes munkaerőpiacra, úgy leszűkítve az informatikai területre is igaz, hogy strukturális munkaerőhiány van. Bizonyos slágerterületek iránt, mint a különböző fejlesztői területek, cloud engineer, data engineer stb., sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, főleg a szenior pozíciókban. A nyelvtudás, a bérigény és a  rugalmasság szintén szűkítheti az elérhető jelöltek számát.

Árnyalja a képet, ha egy munkaadó nem nyitott a távmunkára, hanem heti két-három nap irodai jelenlétet követel meg. A covid egyik hosszú távú következménye az is lett, hogy az IT-sok jelentős részét nem lehet visszakényszeríteni az irodába. Ahol elvárás a bejárás, ott beszűkülnek a lehetőségek, speciális tudás kell a toborzáshoz.

Az amerikai folyamatok is hatással vannak a hazai álláspiacra. Tavaly több százezer IT-st építettek le a nagy techcégek a tengerentúlon. Ez a trend idén megállt, újra elindultak a felvételek. Ennek az is a következménye, hogy egyre több magyar szakember dolgozik be amerikai és nyugat-európai megbízóknak távmunkában, úgy, hogy nem hagyja el Magyarországot. Ez egy egyre népszerűbb munkaforma. Ha megvan a szaktudás, a nyelvtudás és a cég nyitott erre, akkor működik.

Érdekes és a régióra nézve pozitív trend, hogy sok fejlesztői kapacitást Ázsiából Közép-és Kelet-Európába helyeztek át a nemzetközi nagyvállalatok. Ez pedig növelte a magyarországi álláshelyek számát. 

Hogyan hat mindez a jelöltek mozdíthatóságára és bérigényére?

Egyértelműen nehezebben váltanak a munkavállalók 2023-ban. A biztosban maradás a gyakori stratégia, a váltást kockázatosabbnak élik meg. Informatikában nem vagy csak nagyon ritkán találkozni elszálló bérigényekkel. Tavaly még gyakran előfordult, hogy egy junior szoftverfejlesztő a senior fejlesztő bérét kérte. 

Milyen bértrendeket látott a versenyszféra többi részén?

Elég nagy a szórás különböző cégek és szektorok, iparágak között. Idén általában 8-11% között emeltek a munkaadók, viszont fontos kiemelni, hogy egyes szektorok - például FMCG, ingatlan - sokkal jobban megszenvedik a jelenlegi gazdasági körülményeket. Az ipar továbbra is egész jól megy, kisebb számban, de jönnek a jelentős hazai és külföldi beruházások.

A „szenvedő” területeken több jelölt van a piacon, rosszabb alkupozícióban. Viszont továbbra is vannak olyan szegmensek, ahol nagyon is jelöltvezérelt, sőt jelölturalt a piac: bár kisebb mértékben, mint a megelőző években, de ilyen például a business services szektor is – itt a jelöltek bérigénye 15-20%-ot emelkedett 2023 eleje óta, a cégek viszont itt is 10% körüli emeléseket tudtak produkálni.

Összegezve: kettős képet látunk, de mivel húzódik a válságszerű állapot - továbbra is magasak a kamatok, nem pörög a hitelpiac, másfél év után sikerült az inflációt egyszámjegyű tartományba hozni - így kevesebb az álláslehetőség a piacon, viszont a munkaerő-hiány annyira nagy Magyarországon – körülbelül 500 000 dolgozó hiányzik, hogy továbbra is feszes maradt a munkaerőpiac és tudnak érvényesülni a jelöltek magasabb bérigényei.

Hogyan változtak a megbízási díjak 2023-ban? 

A megbízási díjaink – az egy ügyletre eső bevételek - egy év alatt átlag 20%-kal nőttek, az IT-ban ezt meghaladó mértékben. A növekedés alapja a megnövekedett bérek voltak, amelyek a megbízási sikerdíjakban így megjelentek. Összefüggésben van azzal is, hogy az idei évben inkább szenior és medior kereséseket kaptunk, amelyek magasabb értékű megbízások voltak.

Mennyire jönnek ki jó jelöltek a programozóiskolákból?

Egy iparág nőtt ki az utóbbi egy évtizedben, mert az IT is differenciálódott. Nem csupán architectekre, senior fejlesztőkre van szükség, hanem az egyszerűbb programozási feladatokat elvégző junior szoftverfejlesztőkre is. Ezekben a boot campekben egy alacsonyabb szintű IT tudás megszerezhető, a váltásra és egy piacképesebb szakmára nyitott munkavállalók átképezhetik magukat, ám a ranglétra alján kapcsolódnak csak be az informatikába. Innentől kezdve egy jó mentorral és 5-8 év tapasztalattal senior fejlesztővé válhatnak. Fontosak ezek a képző intézmények, de megvan a korlátja annak, milyen szinten kezdhetik a végzősök a pályát.

Tele van a közbeszéd a mesterséges intelligencia forradalmával. Hogyan néz ki ez a recruitmentben?

Természetesen mi is használjuk a mesterséges intelligenciát.  Forradalmasítja az iparágunkat az AI, rengeteg HR technológiai megoldás létezik már most. A toborzó cégek ATS-sel (applicant tracking system - jelöltmenedzsment rendszer - a szerk.) dolgoznak. Mi a ZOHO-t használjuk, ebben is megjelent a ZIA mesterséges intelligencia. Új pozíció esetén első körben a ZIA a munkakör elvárt skilljei és az adatbázisban levő jelöltek képességei alapján sorrendet állít fel. Ezzel kezdjük a toborzást. Az AI azonban nem helyettesíti, hanem megkönnyíti a toborzók munkáját, segít az adatbázisban való eligazodásban, az interjúk kiértékelésében, álláshirdetések írásában. Például javaslatot tesz arra is, hogy milyen stílusú álláshirdetést írjunk, hogy az a potenciális jelölteket és a megbízó munkaadót összehozza. Az AI abban is segít, hogy a toborzó miként szólítsa meg telefonon a jelöltet. Ez persze csak a jéghegy csúcsa. A mi szakmánk az adattudósok, az online marketing szakemberek és a relationship managerek határterületen helyezkedik majd el. Biztos vagyok benne, hogy a humán faktor nem tűnik el. A nap végén jelöltekkel kerülünk kapcsolatba, akiket kézen fogunk, akiknek személyre szabott tanácsot adunk.

Egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta nekünk, hogy egy éven belül szeretnének a három legnagyobb árbevételű munkaerő-közvetítő cég között szerepelni? Hol állnak most, 2023 november végén.

2020-ban indultunk el a munkaerő-közvetítési szolgáltatásunkkal. A friss BBJ-listán csoport szinten a 11. helyen állunk - az IDBC két cégen keresztül, Creative Solutions Kft. és New Tech Kft., is jelen van a listán, a 2023-as árbevételek alapján remélem a top 10-ben leszünk, hiszen ebben a rendkívül nehéz évben is 25%-os növekedést tudtunk elérni az előző évhez képest. Ezt nagy eredménynek tartom ilyen rövid idő alatt. Ugyan folyamatosan növekszünk, de az előrejelzésben alábecsültem a versenytársak bővülését, a 2022-es év kiemelkedő bevételeket hozott a piaci szereplőknek. Ez nagyobb alázatra tanított bennünket és extra motivációt adott a jobb teljesítményhez. A nagy nemzetközi munkaerő-közvetítő cégeket nem tudjuk megelőzni ilyen rövid időn belül, ehhez sokat kell fejlődnünk, de 5 éves időtávon belül az a célunk, hogy felzárkózzunk a szintjükre. 2025-ig a magyar tulajdonú közvetítő cégek között szeretnénk a legjobbak közé kerülni. Ez szintén nem könnyű, hiszen versenytársaink közül többen hatalmasat fejlődtek, amihez ezúton is gratulálok. Persze nem minden az árbevétel, a minőségi szolgáltatás az ügyfelek és a jelöltek felé a legfontosabb. Jó tanácsadókkal, jó áron, erősen digitálizálva, minőséget nyújtani, úgy, hogy közben mindenkinek öröm maradjon a toborzás, ez a mi célunk. Az első két évben azzal küzdöttünk, hogy nem volt erős a munkáltatói márkánk. Idén a top 3 közvetítő cégtől hoztunk el vezetőket az informatikai, a mérnöki és az SSC üzletágak élére, ami jelzi azt, hogy vonzóak vagyunk az iparágban és folyamatosan fejlődünk.

Milyen céljaik vannak 2024-re?

2024-ben folytatjuk az IT, pénzügyi, SSC és mérnöki toborzás fejlesztését, a hazai piac mellett a nemzetközi piacon is szeretnénk megvetni a lábunkat. Sokkal nagyobb hatékonyságot szeretnék látni a belső folyamatainkban, több elégedett ügyfelet és jelöltet, valamint sokkal több örömöt és elégedettebb munkatársat a mindennapokban. 

Az IDBC-t 2014-ben alapította Dohos Ágnes és Illés József, akik a magánéletben is egy párt alkotnak. A kezdetben tanácsadói profil 2019-től folyamatosan alakult át HR szolgáltatóvá. A kezdetektől jelen lévő IT Contracting szolgáltatás mára egy közel 150 fős saját informatikai csapatot jelent, amely nagy bluechip ügyfeleket szolgál ki a bank- és az energiaszektorban. Emellett 2020-tól fokozatosan épült fel a munkaerő- közvetítési szolgáltatás, elsősorban az IT, pénzügyi, SSC és mérnöki területekre fókuszálva. Jelenleg 50 fős a toborzó és sales csapat. Az elmúlt évi 3 milliárd forintos árbevételt idén 4 milliárd forint fölé növelték.

Nyitóképen Illés József

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk