Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Iparkamara: át kell alakítani a foglalkoztatás szabályait a gazdasági növekedéshez

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a legfontosabb feladatnak a növekedési pálya fenntarthatóvá tételét nevezte. A gazdaság szempontjából pedig fontos a foglalkoztatás szabályainak, valamint a szociális és a nyugdíjrendszer átalakítása, a közigazgatás átszervezése is.

images

Magyarország 2013-ban kijött a recesszióból, 2014-ben megindult a gazdasági dinamizálódás, a legfontosabb feladat most az, hogy fenntarthatóvá váljon a növekedési pálya - mondta Parragh László a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) gazdasági évnyitóján szerdán Egerben.

Parragh László köszöntőjében felidézte: az MKIK tavalyi előrejelzésében rávilágított, hogy a kitörés feltétele a gazdasági növekedés beindítása. Szavai szerint Magyarország 2015-ben visszaállhat a 2008 előtti, a gazdasági-pénzügyi válság kezdetét megelőző időszak GDP-növekedési szintjére. "Ez azonban azt is jelenti, hogy elúszott 7-8 évünk, ami nem kevés idő" - tette hozzá.

Parragh László kitért arra is, hogy a kitörés fontos feltételeként határozta meg a kamara a foglalkoztatottság bővítését, a szociális ellátórendszer átalakítását, a szerkezeti reformok továbbvitelét, a beruházások bővítését, az uniós források gazdaságba történő beterelését és az ország adósságállományának csökkentését is.

Az MKIK elnökének szavai szerint a vártnál jobban bővültek a beruházások 2014-ben: 6 milliárd eurónyi uniós forrás áramlott be a magyar gazdaságba, ez soha nem látott összeg.

Parragh László rámutatott: igazolta szükségességét a teljesítmény-központú adórendszer és az egykulcsos adó. A gazdaság szempontjából fontos egyebek mellett a foglalkoztatás szabályainak átalakítása, a közigazgatás átszervezése, a szociális és a nyugdíjrendszer átalakítása is.

Az MKIK elnöke szerint "jelentős felminősítési várakozások vannak a magyar gazdaság körül, amelyeknek előbb-utóbb be kell érniük". Növekszik az ország exportteljesítménye, melynek szerkezetében is kedvező változások figyelhetők meg, hiszen ez a bővülés elsősorban az ipari termékekre vonatkozik.

Ez az esztendő ugyanakkor nagyon jelentős kockázati elemeket is hordoz - mutatott rá az elnök. Parragh László ezek közé sorolta egyebek mellett Görögország esetleges távozását az eurózónából, az orosz-ukrán válságot, az USA és az EU közötti szabad-kereskedelmi megállapodást, az alacsony inflációt, a rezsicsökkentés hatásainak elfogyását, az eurózóna várható stagnálását, és az uniós támogatásoknak a - pénzügyi ciklus kezdete miatti - szűkülését.

A jövőben még inkább tudásalapú lesz a gazdaság. Ott lehet kitörési pontokat találni, ahol össze tudják hangolni az oktatást, a képzést, az innovációt, a tudományokat és a gazdaságot - tette hozzá.

Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja egyebek mellett arról beszélt, hogy az oktatás a legfőbb eszközünk lehet arra, hogy elkerülhessük mások hibáit, hogy "gyermekeink, unokáink versenyképes, használható, rugalmas, piacképes tudást szerezve élhessenek minőségi, kiegyensúlyozott, boldog életet".

"Hazánkban a munkaadó cégek harmada tartósan nem tud bizonyos munkaköröket - egyebek mellett mérnöki pozíciókat - betölteni, mert nem áll rendelkezésre megfelelően képzett humán erőforrás. Meggyőződésem szerint már most meg kell kezdenünk a felkészülést arra a munkaerőigényre, ami majd 10-20 év múlva lép fel hazánkban" - fogalmazott.

A gazdasági évnyitó keretében több cég és magánszemély is díjat vehetett át Heves megye gazdasági életében kifejtett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a kamara vezetőitől.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ITM: közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma

A kereskedelemben, a turizmus-vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a többszörösére emelkedett a bejelentett új álláshelyek száma. Teljes cikk

MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk