Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Ismét tüntettek Bukarestben a nyugdíjas katonák

Ismét kimentek az utcára kedden Romániában a nyugdíjba vonult katonák, akik öregségi járandóságuk újraszámítása ellen tiltakoztak.

A mintegy 2500 tüntető végigvonult Bukarest fő útvonalain, majd a kormány épülete előtt fejezte ki elégedetlenségét az újraszámítás miatt. Erről a kabinet határozott, miután tavaly ősszel elfogadták az új nyugdíjtörvényt, amely megszünteti a kiemelt nyugdíjakat, így módosítani kívánják a katonai öregségi járandóságok mértékét is.

A jogszabály értelmében az év elején kezdődött el a nyugállományba vonult katonák járandóságának újraszámítása, de a kormány kénytelen volt felfüggeszteni a folyamatot január 24-én, miután a román legfelső bíróság felfüggesztette a tavalyi 735-ös számú kormányhatározatot, amely a nyugdíjak újraszámításáról szóló törvény alkalmazási normáit tartalmazta. A kormány január végén a szakszervezetek tiltakozása és a katonák tüntetései közepette is újabb rendeletet fogadott el, így az újraszámítási folyamat folytatódhatott.

A nyugdíjas katonák azt kifogásolják, hogy az újraszámítás következtében esetenként 50 százalékkal csökkent a nyugdíjuk. Szerintük a korrekt újraszámítási folyamatot ellehetetleníti, hogy a pontos levéltári kimutatások hiánya miatt nem lehet rekonstruálni, hogy egy személy hány év szolgálati időt töltött le.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együtt jutott arra a következtetésre, hogy Romániának felül kell vizsgálnia a nyugdíjrendszerét, és a kiemelt járandóságokat újra kell számolni, máskülönben hosszú távon nem tartható fenn a nyugdíjalap.

Romániát 2009-ben és 2010-ben erőteljesen sújtotta a pénzügyi-gazdasági válság, így Bukarest két évvel ezelőtt csaknem 20 milliárd euró értékű nemzetközi hitelmegállapodás megkötésére kényszerült az IMF szervezésében.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter