kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Ismét vonzó befektetési célpont lesz régiónk

Hosszabb távon, a válság elmúltával a közép-kelet-európai térség újra kedvező befektetési terület lesz, különösen azok a cégek nyerhetnek a régió adta növekedési potenciál révén, amelyek ide helyezik ki egyes szolgáltatási, illetve termelési részlegeiket - mondta Pierre Gave, a Hongkongban bejegyzett Gavekal Research pénzügyi és elemzési modelleket készítő cég vezető elemzője a Bank Gutmann bécsi székhelyű pénzintézet csütörtöki, budapesti befektetői napján.

images

Kiemelte: az outsourcing révén a régióban megjelenő vállalatok elsősorban továbbra is a jó minőségű, de olcsó munkaerő miatt érhetnek el nyereséget közép-kelet-európai befektetéseiken.

Elmondta: a világgazdaság fejlődése nagymértékben az ázsiai országok, közöttük is elsősorban Kína növekedési potenciáljától függ, a kutatók jó része azt várja, hogy a kínai GDP az idén és jövőre is nagyjából 8 százalékkal bővül.

Az elemző véleménye szerint a közép-kelet-európai régió országai eltérő kockázatokat mutatnak. Ugyan nagy a bizonytalanság az egész térséget tekintve, napjainkban az látszik, hogy Szlovákia és Csehország kevésbé bizonytalan befektetési terület, míg Lettország, Litvánia és Magyarország különösen sérülékeny - mutatott rá.

Kifejtette: az már napjaink fejleménye, hogy a befektetők egy része a nyugati bankok közül óvatosabban viszonyul azokhoz a pénzintézetekhez, amelyeknek jelentős érdekeltségei vannak Közép-Kelet-Európában. Úgy vélte, ennek tudható be, hogy a nagyarányú kelet-közép-európai kitettséggel rendelkező osztrák bankok papírjaitól napjainkban idegenkednek a befektetők.

A bizonytalanság továbbra is uralja a nemzetközi pénzpiacokat, egyelőre a fejlett nyugati államok egymástól gyakran jelentősen eltérő módon próbálják stabilizálni pénzintézeti szektoraikat - elemezte.

Pierre Gave elmondta: míg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában inkább a kockázatos hitelek felvásárlásával próbálkozik a Fed és a Bank of England, addig Németországban és Franciaországban inkább a bajba jutott bankok államosítását tartják jó megoldásnak.

Douglas Ayton, a Lloyd George Management Ltd. portfolió menedzsere elmondta: a jövőben a világkereskedelem, a világgazdaság fejlődését a két ázsiai óriás, Kína és India belső fogyasztásának bővülése dinamizálhatja. A kínai export ugyan egyre nagyobb méreteket öltött az elmúlt években, de a kínai GDP 2008. évi 9 százalékos bővüléséből már csak körülbelül 2 százalékpontot jelentett a kínai kivitel. India bruttó hazai terméke az idén várhatóan 5,8 százalékkal nő, jövőre pedig 7,5 százalékkal bővül. Az egyértelműen látszik, hogy Kína és India együttes, mintegy 2,5 milliárdos lakosságának fogyasztása hosszú távon a világkereskedelem legjelentősebb motorja lesz - fejtette ki a portfolió menedzser.

A befektetői napot rendező bécsi székhelyű Bank Gutmann privátbanki tevékenységet folytat, jelenleg mintegy 9,5 milliárd euró vagyont kezel, ügyfelei elsősorban alapítványok, intézményi befektetők és vagyonos magánügyfelek - ismertette Varga Szabolcs, a Gutmann Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: a bécsi pénzintézet Ausztrián és a német nyelvterületeken kívül jelen van Kelet-Közép-Európában, Dél-Európában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is. A magyarországi leánybank által kezelt vagyon napjainkra meghaladta a 130 millió eurót.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezzel indokolja a görög kormány a hatnapos munkahét bevezetését

A parlament által bevezetett hatnapos munkahétről szóló új törvény július 1-jén lépett hatályba Görögországban. Teljes cikk

Komoly leépítésbe kezd a legnagyobb román informatikai cég

A döntés körülbelül 400 munkavállalót érint. Teljes cikk

Stagnált a munkanélküliség Csehországban

Az országban tavaly júniusban 3,4 százalékos volt a munkanélküliség. Teljes cikk