Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Jelentősen kisebb létszámmal indulhat igazgatásszervező szak

Jelentősen kisebb létszámmal indulhat igazgatásszervező szak a Debreceni Egyetemen (DE) - mondta az egyetem állam- és jogtudományi karának dékánja csütörtökön az MTI-nek.

Szabadfalvy József emlékeztetett arra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló jogszabály rögzíti, hogy más intézményekben csak a közigazgatási miniszter engedélyével lehet igazgatásszervező képzést hirdetni.

Az engedélyezési eljárás határideje szerdán lejárt és ezen a napon Fábián István rektor meg is kapta Navracsics Tibor minisztertől az értesítést arról, hogy indulhat igazgatásszervező szak Debrecenben is.

A dékán azonban a keretszámok kapcsán nehezményezte, hogy míg tavaly nem volt korlátozva a felvehető hallgatók létszáma, addig idén alapképzésre nappali és levelező tagozaton összesen 50 hallgató vehető fel, míg közigazgatási menedzser mesterképzésre nappali és levelező tagozaton összesen 30.

Szabadfalvy József összehasonlításképp bemutatta, hogy tavaly alapszakra összesen 170, mesterszakra pedig 105 diák jutott be. Ahogy idén, úgy már tavaly sem volt államilag támogatott hely a képzésekre.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabály értelmében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez került az összes államilag támogatott hely az említett alap- és mesterszakokon, továbbá az 530 önköltséges alapszakos helyből 320. A maradék 210 alapszakos helyen osztozik a Debreceni Egyetem a Miskolci Egyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, valamint a győri Széchenyi István Egyetemmel.

A mesterszakon felvehető 315 költségtérítéses helyből 190 került a közszolgálati egyetemhez, 125 pedig az felsorolt négy intézményhez.

Szabadfalvy József véleménye szerint ez magával hozza majd a ponthatárok jelentős mértékű növekedését, ugyanakkor - mint mondta - az ilyen fajta centralizáció diszkriminatív és nem szolgálja a közigazgatási képzés színvonalas folytatását.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy felmérés szerint a pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban az iskolákban

A PSZ felmérése szerint a pedagógusok többsége nem érzi magát biztonságban az iskolákban, eközben a Demokratikus Koalíció az ingyenes... Teljes cikk

Akár havi 280 ezer forint ösztöndíj is jár a felnőttképzésben

Változások a felnőttképzésben: jön az ösztöndíj, a diákhitel és a pályakövetési rendszer. Teljes cikk

Schanda Tamás: Magyarország érdeke, hogy visszaállítsuk a szakképzés régi rangját

Az ITM stratégiai és parlamenti államtitkára szerint szakképzési iskolaszerkezet átalakítása zökkenőmentesen zajlik. Teljes cikk