Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Jelentősen kisebb létszámmal indulhat igazgatásszervező szak

Jelentősen kisebb létszámmal indulhat igazgatásszervező szak a Debreceni Egyetemen (DE) - mondta az egyetem állam- és jogtudományi karának dékánja csütörtökön az MTI-nek.

Szabadfalvy József emlékeztetett arra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló jogszabály rögzíti, hogy más intézményekben csak a közigazgatási miniszter engedélyével lehet igazgatásszervező képzést hirdetni.

Az engedélyezési eljárás határideje szerdán lejárt és ezen a napon Fábián István rektor meg is kapta Navracsics Tibor minisztertől az értesítést arról, hogy indulhat igazgatásszervező szak Debrecenben is.

A dékán azonban a keretszámok kapcsán nehezményezte, hogy míg tavaly nem volt korlátozva a felvehető hallgatók létszáma, addig idén alapképzésre nappali és levelező tagozaton összesen 50 hallgató vehető fel, míg közigazgatási menedzser mesterképzésre nappali és levelező tagozaton összesen 30.

Szabadfalvy József összehasonlításképp bemutatta, hogy tavaly alapszakra összesen 170, mesterszakra pedig 105 diák jutott be. Ahogy idén, úgy már tavaly sem volt államilag támogatott hely a képzésekre.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabály értelmében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez került az összes államilag támogatott hely az említett alap- és mesterszakokon, továbbá az 530 önköltséges alapszakos helyből 320. A maradék 210 alapszakos helyen osztozik a Debreceni Egyetem a Miskolci Egyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, valamint a győri Széchenyi István Egyetemmel.

A mesterszakon felvehető 315 költségtérítéses helyből 190 került a közszolgálati egyetemhez, 125 pedig az felsorolt négy intézményhez.

Szabadfalvy József véleménye szerint ez magával hozza majd a ponthatárok jelentős mértékű növekedését, ugyanakkor - mint mondta - az ilyen fajta centralizáció diszkriminatív és nem szolgálja a közigazgatási képzés színvonalas folytatását.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Online oktatással indul a félév az ELTE-n

Legalább három hétig online oktatás lesz az intézményben a járványhelyzetre való tekintettel. Teljes cikk

Határozatlan idejű pedagógussztrájk jöhet tavasszal

A szakszervezetek már szervezik a januári figyelmeztető sztrájkot. Teljes cikk

Újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók

Az Apáczai-ösztöndíjasok a pénzbeli juttatás mellett mentori segítséget is kapnak. Teljes cikk