Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"Jelentősen nőni fog a dolgozói szegénység"

A szakszervezetek minden törvényes eszközzel fel kívánnak lépni a tavalyi nettó kereset mértékének megőrzéséért - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

images

Az új adó és járulékfizetési rendszer hihetetlenül hátrányosan érinti a munkavállalók nagy részét, különösen az alacsony keresetűeket - mondta az érdekképviseleti vezető, szerinte a jövedelmek mértéke szempontjából az idén "tovább szakad az ország", jelentősen tovább fog nőni az úgynevezett "dolgozói szegénység".

Utóbbin azokat a munkavállalókat kell érteni, akik napi 8-12 órát dolgoznak az álláshelyükön és mégsem tudnak megélni a kapott alacsony keresetükből. Ez elfogadhatatlan, különösen akkor, ha a jelenlegi kormány a munkaalapú megélhetés fontosságáról beszél - jelentette ki az MSZOSZ elnöke. Hozzáfűzte: "a kabinet azt is többször hangoztatja, hogy a középosztályra, a jómódúakra figyel, csak ezzel az a baj, az alacsony keresetűen vannak nagy többségben, mintegy kétharmadnyian az országban".

Ebben a helyzetben a szakszervezeteknek az a célja, hogy legalább a tavalyi nettó kereseteket megőrizze az idén. Megjegyezte, hogy "normális esetben" a reáljövedelem szinten tartása lenne az érdekvédők feladata, de ez a mostani helyzetben elképzelhetetlen.

Pataky Péter elmondta: mindent megtesznek majd azért, hogy a 216.800 forint alatt keresők a bérkompenzációt megkapják nettó keresetük megőrzéséhez a munkáltatóktól. Úgy vélte, hogy ez a kormány által meghirdetett kompenzációs támogatással sem lesz egyszerű feladat, hiszen nagy terhet jelent a munkaadóknak, különösen a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a kereskedelem és a szolgáltatás területén. Ráadás az új Munka törvénykönyve miatt is reálisan számolni kell keresetcsökkenéssel, például a délutáni pótlék eltörlése következtében 15 százalékos bérkiegészítéstől esnek el az érintettek.

A szakszervezeti tisztségviselő szerint nem segít a bérkompenzáció elérésében az úgynevezett "elvárt bér" jogintézménye sem, mivel mentesíti a szankció alól azokat a munkaadókat, akik a dolgozóik kétharmadánál megemelik a bért. "És mi lesz a kimaradó harmaddal?" - tette fel a kérdést Pataky Péter, miközben a szankciókat sem tartotta kellően visszatartó erejűnek.

Az MSZOSZ elnöke szerint a szakszervezetek nettó kereset megőrzéséért tervezett fellépését segíti, hogy az utóbbi időben erősödött a mozgalom, egyre nagyobb a szervezett tagság, és számíthatnak a nemzetközi munkaügyi szervezetek és a magyarországi civil szerveződések támogatására is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk