Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Jönnek a pluszjárulékok április 1-jétől

Jövő héttől több közterhet fizetnek azok a nyugdíjasok, akik munkaviszonyban vagy kiegészítő tevékenységet végző vállalkozóként dolgoznak, de azok is, akik nagykorú eltartottak, és semmilyen más jogcímen nem jogosultak térítésmentes egészségügyi ellátásra.

Az öregségi vagy egyéb, saját jogú nyugdíjasnak, ha emellett munkavállaló, vállalkozó, április 1-jétől meg kell fizetnie a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot a járulékalapot képező jövedelme után. Az érintettek dönthetnek úgy is, hogy visszamenőlegesen is, január 1-jétől fizetik a nyugdíjjárulékot, a munkával töltött nyugdíjas évek után ugyanis plusznyugdíj jár.

Szintén április 1-jétől változik a nagykorú eltartottak helyzete is. Ők eddig a hozzájuk tartozó biztosítottak révén voltak jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra, mostantól viszont havonta a minimálbér 9 százalékának megfelelő egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, de a havi közel 6 ezer forintos összeg megfizetését más is átvállalhatja tőlük. Arra is van mód, hogy ennél kevesebbet kelljen befizetni, ha az önkormányzatnál igazolják, hogy az adott háztartásban az egy főre jutó jövedelem a minimálbérnél kisebb.


Napi Online/Népszabadság

Follow hrportal_hu on Twitter