Jót tehet a cégnek, ha utálják a főnököt"/>
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Jót tehet a cégnek, ha utálják a főnököt

Kutatások szerint egy csapat akkor teljesít a legjobban, ha teljes egyetértés van a tagok között - még akkor is, ha ez abban merül ki, hogy mind szívből utálják a feljebbvalójukat.

Michael S. Cole és Dr. Arthur G. Bedeian texasi professzorok kutatása szerint azokon a munkahelyeken, ahol a munkatársak nagyon hasonlóan gondolkodnak a főnökök teljesítményéről, jobban együtt tudnak működni a dolgozók, még akkor is, ha a szóban forgó vélemény a lehető legnegatívabb. Ettől a beosztottak jobban érezhetik magukat a bőrükben, kevésbé merülnek ki lelkileg, és elkötelezettebbek munkájukkal szemben.

A kutatók úgy találták, hogy a fentiek nem csak a gazdasági vállalkozások, hanem például a hadsereg esetében is működnek. A feljebbvaló lehet reformer vagy tradíciókban gondolkodó, ha egy adott csoport egységesen ítéli meg munkáját (akár pozitívan, akár negatívan), az fejleszti a csapatszellemet, és jót tesz a hatékonyságnak.

Érdekesség, hogy ha az adott vezető szívesebben alkalmaz negatív visszajelzést, mint pozitívat (vagyis inkább büntet, mint jutalmaz), akkor általában nem jön létre egységes vélemény róla. A szakemberek még keresik e jelenség okát.
Follow hrportal_hu on Twitter