Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Jóváhagyta a nyugdíjreformot a cseh képviselőház

Ismét jóváhagyta a cseh nyugdíjrendszer reformját csütörtökre virradóra a prágai parlament alsóháza.

A nyugdíjrendszert átalakító jogszabály-csomag utolsó, végrehajtó rendelkezéseit tartalmazó tervezetet korábban Václav Klaus államfő visszadobta a képviselőháznak azzal az indoklással, hogy az ilyen, mindenkit érintő, nagyszabású változás elfogadásához nincs meg a széleskörű politikai és társadalmi konszenzus.

A hárompárti kormánykoalíció kihasználta a szerdai nap folyamán visszaszerzett többségét az alsóházban, és váratlanul szavazásra tűzte a nyugdíjreformot is. A szavazáskor a kormány tervezetét a 200 tagú képviselőházban 102 képviselő támogatta, ami elég volt az államfő vétójának felülvizsgálatához. Az új nyugdíjrendszer, amely 2. pillérként bevezeti a nem kötelező magánnyugdíjpénztárakat is, január elsején lép életbe.

A prágai STEM/MARK közvélemény-kutató ügynökség országos felmérésének múlt héten nyilvánosságra hozott eredménye szerint a felnőtt cseh lakosság mindössze 8,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nyugdíjreform parlamenti elfogadása esetén belépne a második pillérbe. A megkérdezettek 75 százaléka nem érdeklődik a második pillér iránt, míg 16 százalék azt állította, hogy nincs egyértelmű véleményük ebben a kérdésben. A felmérésből kiderült, hogy a második pillérbe való belépés iránt a városokban nagyobb az érdeklődés, mint a falvakban.

"A második pillér iránti érdeklődés eddig nagyon gyenge. A második pillérbe azoknak érdemes belépni, akik átlagon felüli jövedelemmel rendelkeznek és még messze van tőlük a nyugdíjkorhatár. Ezt a két feltételt azonban kevesek teljesítik" - jelentette ki Tomás Rampula pénzügyi elemző. Rampula szerint várható, hogy a nyugdíjreform elfogadása után megnő az érdeklődés a második pillér iránt.

A cseh nyugdíjrendszer tervezett második pillére azzal számol, hogy a belépők pénzük egy részét az állami pillérből átvezethetik a magánnyugdíjalapokba. A magánnyugdíjalapoknál vezetett személyes számlákra a kötelező társadalombiztosítás (jelenleg a bruttó bérek 28 százaléka) három százalékát lehetne átvinni. Ennek feltétele, hogy minden érintett a saját maga által fizetett járulékok két százalékát is bevigye a magánalapba.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter