Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Jövő héten demonstrálnak a pedagógusok

Jövő szerdán közös demonstráción tiltakozik három pedagógus-szakszervezet a fővárosi iskolaátszervezések ellen, amely legalább ezer pedagógus elbocsátásával járna.

Az érintettek a fővárosi önkormányzat épülete előtt demonstrálnak, s közös petíciót adnak majd át tiltakozásul az intézményátszervezések miatt - közölte Kertész Ágnes.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) budapesti ügyvivője egy hétfői sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy nem készült hatástanulmány arról, hogy az elbocsátások, illetve az intézmények átköltöztetései mennyibe kerülnének, s azt csak március-áprilisra ígérték. Az érdekvédő szerint így az önkormányzat nincs döntési helyzetben.

Kertész Ágnes nem tartotta elfogadhatónak azt sem, hogy Ifi István, a fővárosi önkormányzat ügyosztályvezetője egyeztet velük, aki szerintük nem kompetens a kérdésben. Hozzátette: talán most nyertek egy kis időt, hiszen a csütörtöki egyeztetésen információi szerint az hangzott el, hogy a fővárosi közgyűlés nem február 22-én, hanem március táján hoz csak döntést az átszervezésekről. Kertész Ágnes bírálta azt a szemléletet is, amely pazarlónak tartja az oktatást, s a gyermekekre darabként tekint.

Jurcsó Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének szakképzési tagozata képviseletében azt mondta, hogy a fővárosi elképzelések "szembemennek a kormányprogrammal", s olyan intézményeket szűntetnének meg, ahol a tanműhelyek fejlesztésére az elmúlt években 6-800 millió forintot fordítottak. Megjegyezte: van olyan intézmény, amelyet a XI. kerületből Csepelre költöztetnének ki.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet alelnöke arról beszélt, hogy az egyeztetéseken a főváros az intézmények rossz kihasználtságát, valamint azt emlegette, hogy nem működik gazdaságosan az intézményhálózat. Az érdekvédő ezzel szemben azt mondta, ők úgy látják, hogy az intézmények kihasználtsága 80-85 százalékos. Jelen pillanatban azonban a "pénzügyi forrás a trendi", úgy tűnik, legkönnyebben az oktatástól tudnak pénzt elvenni - mondta a szakszervezeti vezető. Ugyanakkor a főváros által tervezett intézkedések csak pénzt visznek el, és nem hozzák azt a forrásbővülést, amit várnak - mondta Tóth József.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagyot nőtt a fizikai dolgozók órabére

Ezer forint alatti átlagbér már az ország egyetlen régiójára sem jellemző a fizikai munkát végzők körében. Teljes cikk

3,3 százalékosra csökkent a munkanélküliség 2019 negyedik negyedévére

Tavaly átlagosan 12 ezerrel volt kevesebb a munkanélküliek száma, mint 2018-ban, derül ki a KSH kimutatásából. Teljes cikk

Bővítette üzemét a dombóvári Kri-Sa Kft.

Az ipari parkban jelenleg összesen 5600 négyzetméternyi üzemi területen dolgoznak a munkavállalók. Teljes cikk