Megjelent: 10 éve

Júniustól vezetik be az új köztisztviselői életpálya-modellt

Nagyon fontos a közigazgatásba való belépés lehetőségének és a benn maradás feltételeinek, tehát a vizsgáztatás rendszerének tisztázása. A kormányzat ugyanis olyan közigazgatásra szeretne átállni, ami a versenyképességnek nem akadálya, hanem motorja; amely segíti a vállalkozókat, az állampolgárokat - Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a Duna Televízió reggeli műsorában.

A mostani versenyvizsga-rendszert átalakítják, kettéválasztják alap- és szakvizsgára. "Léteznek igazgatási alapismeretek, amit mindenkinek tudni kell a közigazgatásban az állam működéséről, függetlenül attól, hogy milyen típusú végzettséggel, milyen alapdiplomával érkezett a rendszerbe. Ezt szolgálja majd az alapvizsga bevezetése. Erre épül rá annak a területnek a speciális tudásanyaga, az arra vonatkozó tanulási kötelezettség, amely területtel az illető köztisztviselő foglalkozik majd" - ismertette a változás részleteit a politikus.

Életpálya-modell júniustól

Az életpálya-modellt ez év júniusától jövő év januárjáig vezetik be a hazai közigazgatásban. Ennek lényege, hogy aki a közigazgatásba "beszáll", és vállalja, hogy nem önmaga, hanem a köz érdekéért dolgozik, annak biztonságos, kiszámítható illetményi és előmeneteli-fejlődési rendszert is biztosítanak - mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár kiemelte: nemcsak a kiszámítható fizetési rendszerről szól majd a modell, hanem arról is, hogy a köztisztviselők képzését az eddigieknél jobban összekapcsolják az előmenetelükkel. "Eddig éppen az volt a probléma, hogy az előmenetel, az egyik kategóriából a másikba történő átlépés, illetve a képzési, számonkérési, minőségértékelési rendszer nem volt teljesen összekapcsolva egymással" - hangzott az interjúban.

Rétvári jellemzőnek mondta, hogy a köztisztviselők sokszor nem olyan képzést kaptak, mint amire szükségük lett volna, hanem olyat, amilyenre a külső beszállítók ajánlatot tettek. "Több milliárd forintért az állam olyan képzéseket vett meg cégektől, amelyeket egyrészt házon belül is meg tudott volna oldani; másrészről pedig nem az állam szabta a képzési igényeket a maga szükségleteihez."

A jövőben az állam számára hasznosabb, az egyes köztisztviselő fejlődését pedig jobban előmozdító képzések várhatók - hangzott az államtitkári ígéret.

Fontos az innováció és az etikai kódex

A szakpolitikus az innovációnak is nagy jelentőséget tulajdonít a közigazgatás területén. Példaként említette azt az ösztöndíj programot, melynek keretében már lassan egy hónapja kétszázhetven pályakezdő fiatal dolgozik a közszolgálat különböző helyein. "Ha a jó teljesítményű, diplomás fiatalok a közigazgatásban pályát látnak, ez nyilván javítani fogja a közszolgáltatások minőségét. Ezek a fiatalok itthon vannak egy fél évig, majd a következő fél évet az EU egy más országában töltik. A cél, hogy ott tapasztalják meg a jogszabályokat és a helyi munkakultúrát, ami például Dániában, Portugáliában, Angliában a közszolgálatot jellemzi" - nyilatkozta Rétvári Bence.

Kiderült: a második félévben megszületik majd a köztisztviselői etikai kódex is, ami a jogszabályokban előírtakon túl is szabályozza a köztisztviselők magatartását, viselkedését.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megalakult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő Kurázsi Konzorcium

A Kurázsi Konzorcium célja a tanulók gyakorlatorientált felkészítése és a kezdő vállalkozók, a potenciális tulajdonos utódok képzése. Teljes cikk

Jobbik: dolgozóellenes a kormány politikája

Jakab Péter szerint egyszerre dolgozó- és egyszerre családellenes, hogy pihenőnap nélkül akár napi 11 órát is lehet dolgoztatni a munkavállalókat a Jabilnál. Teljes cikk

Így mentené meg a KATA-t a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

A BKIK szerint a főállású katásoknak is járnia kéne családi adókedvezménynek, és vissza kéne vonni a 3 millió forintos szabályt. Teljes cikk