Megjelent: 2 hónapja

Köztisztviselői bértábla 2024

Mennyi keresnek a közszolgálati tisztviselők 2024-ben?

Köztisztviselő, kormánytisztviselő. Kik is ők? A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben két kategória szerepel: a kormánytisztviselő és köztisztviselő. A kormánytisztviselők a központi államigazgatási szerveknél és azok dekoncentrált szerveinél dolgoznak. A köztisztviselők döntően az önkormányzati igazgatási szervek alkalmazottai, de így nevezik az autonóm államigazgatási szerveknél és az önálló szabályozó szerveknél foglalkoztatottakat is. A kormánytisztviselők és a köztisztviselők vezetői vagy érdemi igazgatási feladatokat (hatósági jogalkalmazás, jogalkotás, jogalkalmazás, irányítás, felügyelet, ellenőrzés, szervezés) látnak el. Munkájukat a kormányzati és közszolgálati ügykezelők segítik.

Kormánytisztviselők

2023. május 15-én Kormányrendeletben (180/2023) szabályozta a kabinet a minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselők bértábláját.

Kormánytisztviselői illetménytábla sávokkal
Kormánytisztviselői illetménytábla sávokkal

Közszolgálati tisztviselők

A közszolgálati tisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlan, 38 650 forint. Ezen a 2024. évi költségvetésről szóló törvény sem változtatott. Fizetésük szorzók, illetménykiegészítések és különféle béren kívüli juttatásokból áll össze. (Legalább a garantált bérminimumot - ez 2023. december 1-től bruttó 326 000 forint - alapilletményként mindenkinek meg kell kapnia.)

Íme a két besorolási osztály és a hozzá tartozó szorzószámok:

Köztisztviselői bértábla szorzókkal
Köztisztviselői bértábla szorzókkal

Köztisztviselői bértábla szorzókkal
Köztisztviselői bértábla szorzókkal


A köztisztviselők kaphatnak illetménykiegészítést, ez az alapilletmény 10-50%-nak felelhet meg, bizonyos esetekben járhat az alkalmazottnak például éjszakai pótlék, idegennyelv-tudási pótlék.

Évi 400 000 forint a cafeteria-keret

(4) A költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria-juttatásának kerete, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten adott – az Szja tv. 71. § (1) bekezdésében meghatározott – juttatások összege, törvény eltérő rendelkezése hiányában, 2024. évben nem haladhatja meg a nettó 400 000 forintot.

Önkormányzat: saját forrás terhére emelhet

(6) A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2024. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek