kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Kérdés a munkavédelem idei átszervezéséről

Mi a szakmai véleménye külföldi tapasztalatai alapján a hazai munkavédelem egyes szakterületeinek munkahigiéne és foglalkozás-egészségügy) 2015. évi átszervezéséről? Milyen szakmai álláspontot képvisel faipari mérnökként, munkavédelmi szakmérnökként az MK - értékek "várható megszűnése" kapcsán pl. a foglalkozási rákkeltő keményfaporok esetében?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az első kérdésére az alábbi választ tudjuk adni.

A 2015 január 1-vel életbelépő hatósági átszervezés valóban jócskán felborzolja a szakmán belüli kedélyeket. Az NMH megszűnésével a foglalkozás-egészségügyi, illetve a munkahigiénés szakterületet az Országos Tisztiorvosi Hivatal, a munkabiztonsági szakterület a Nemzetgazdasági Minisztérium kapja meg. A szakmai feladatok áttekintésével számítani kell némi átmeneti időszakra, de előbb utóbb ki fog kristályosodni az átszervezés valódi értelme. Mi magunk is, az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldalának tagjai is várunk egy tájékoztató jellegű plenáris ülésre, aholis a NGM Munkafelügyeleti Főosztálya megtartja első és egyben tájékoztató ülését.
A munkavédelmi érdekegyeztetés, így a Munkavédelmi Bizottság munkája, szerepvállalása napjainkban különösen nagy jelentőséggel bír, ezért továbbra is számítanak ránk, mint az OMB Munkavállalói Oldalának véleményére. Amennyire a mai helyzetet a rendelkezésre álló információink alapján meg tudom ítélni, nem biztos, hogy a foglalkozás-egészségügy, illetve a munkahigiénés szakterület átkerülése az Országos Tisztiorvosi Hivatal hatáskörébe kedvezőtlenül érintené az "üzemorvosi" tevékenységet. A lényeg véleményem szerint az, hogy a munkabiztonság és a foglalkozás-egészségügy között a párbeszédnek fenn kell maradnia.

A második kérdésre az alábbi választ tudjuk adni.
A veszélyes anyagok munkahelyi levegőben megengedett ÁK- és CK-, illetőleg eltűrhető MK- értékei, a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet 1. számú mellékletében találhatók meg. Nincs megerősített információnk arról, hogy az MK - értékek "várható megszűnésére" kellene számítani akár a foglalkozási rákkeltő keményfaporok esetében is.

Somlai Szilárd
Liga Szakszervezetek munkavédelmi szakértő

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mikor kapom meg a fizetésem és a bent maradt szabadságomat, ha felmondtam?

Március 7-én felmondtam a munkahelyemen. Mikor kapom meg a bent maradt szabadságomat és a februári fizetésemet? Teljes cikk

Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk