Megjelent: 11 éve

Keresik az év vállalatát - a vállalkozói szellem számít

A versenyképesség javítását, illetve a befektetők figyelmének felkeltését tűzte ki célul a jelenlegi forráshiányos időszakban a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, mikor immáron 12. alkalommal ismét kiírta az Év Vállalata Díjat. Nagyvállalati, valamint kis- és középvállalati kategóriákban pályázhatnak a társaságok az ország minden pontjáról.

A magyarországi vállalkozások regionális versenyképességének javításához kíván hozzájárulni a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Év Vállalata Díj odaítélésével, amelyet most 12. alkalommal hirdet meg. A pályázat célja, hogy a kockázati tőke iparág elismerését fejezze ki azon vállalatok felé, amelyek leginkább megtestesítik a gazdaság mozgatórugóját képző vállalkozói szellemet. Emellett persze e forráshiányos időszakban a kihelyezhető tőkével rendelkező befektetők figyelmét is a pályázó vállalatokra kívánják irányítani.

"A presztízsértékű díjjal olyan hazai vállalkozásokat ismer el az Egyesület a kis- és közép,- illetve nagyvállalati kategóriákban, amelyeknél a transzparens működés mellett a vállalkozói szellem, az értékteremtésre való törekvés, a hosszú távú üzleti szemlélet és sikerre való alkalmasság, és nem utolsósorban a gazdasági teljesítmény is kiemelkedő." - emelte ki Oláh László, a HVCA elnöke.

Index, Graphisoft, Arcus

Legutóbb a nagyvállalati kategóriában az Axiál Kft., míg a kis- és középvállalati kategóriában az Interware Kft. nyerte el az Év Vállalata díjat. A korábbi díjazottak, így a Synergon, a Graphisoft, az Index, a Recognita, a Pharmavit, az Arcus Interactive Group, a Waberer's, a Körte-Organica, valamint a banki informatikai szolgáltatásokat, és technológiai fejlesztéseket nyújtó IND Group mind igazolják, hogy a kockázati és magántőke befektetők szigorú kritériumrendszerén keresztül minősített vállalatok magukban hordozták a jövőbeni fejlődés lehetőségeit, és mostanra a maguk területén üzleti modellként, és egyben piacvezetőként is tevékenykednek.

A gazdasági és pénzügyi válság miatt az utóbbi időben forráshiány alakult ki, amely likviditáshiány formájában elsősorban a kkv szektort érintette. Ennek következtében a kockázati tőke, mint alternatív megoldás előtérbe kerülhetett. Azonban a magyarországi kkv szektor nem minden esetben felel meg annak a szigorú kritériumrendszernek, amit a kockázati tőke állít a fejlődő társaságok elé.

"Mivel a kockázati tőkések jellemzően középtávra, 3-5 évre szállnak be a kiválasztott cégekbe, a befektetési idő alatt megtermelt jövedelmet nem veszik ki a cégből, hanem visszaforgatják, hiszen nem az osztalékfizetésben, hanem a fejlődésben és a stabilitásban érdekeltek." - mondta Oláh László, elnök. "Emellett ahol szükséges, menedzsment tapasztalatokkal rendelkező szakembereket is biztosítanak a fejlődő társaságoknak."

Működés nagyvállalati szinten

A HVCA iparági tapasztalatai szerint a mai magyar kkv szektornak fejlesztenie kell a vállalatirányítást, hatékonyabbá kell tennie a költséggazdálkodást, valamint hosszú távú üzleti stratégiát kell kialakítania, hogy képes legyen olyan képet kialakítani magáról, amivel meggyőzheti a kockázati tőkét arról, hogy e szektorba fektessen be tőkét.

Amennyiben viszont sikeres egy ilyen implementáció, úgy a kockázati tőke nem csupán a pénzével, de olyan professzionális menedzsmenttel is hozzá tud járulni egy társaság fejlődésének felgyorsításához, amire önmagában egy kisebb vállalkozás nem lenne képes.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk

Mától az állomásokon, megállókban is kötelező maszkot viselni

A MÁV-Start és a Volánbusz szeptember 21-én hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési... Teljes cikk