Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Késésben van az EU a foglalkoztatási célok elérésével

További sürgős lépéseket kell tennie az Európai Uniónak foglalkoztatási és szociális téren, hogy elérje az úgynevezett lisszaboni stratégiában rögzített foglalkoztatási, növekedési és versenyképességi céljait - állapították meg csütörtöki találkozójukon az EU-tagországok munkaügyi és szociális miniszterei Brüsszelben kiadott közös nyilatkozatuk szerint.

Az ülés résztvevői - köztük Csizmár Gábor, a magyar szaktárca államtitkára - sürgetőnek ítélték azt, hogy az EU fellépjen a 17 milliós munkanélküliség csökkentése, 20 millió új munkahely teremtése érdekében. A célok és az eredmények közti különbséget el kell tüntetni - húzták alá. Hozzátették ugyanakkor, hogy a versenyképességi stratégia már javulást eredményezett a foglalkoztatás terén.

A miniszterek áttekintették az Európai Bizottság e héten ismertetett jelentését a foglalkoztatási és szociális helyzetről. A tagállamonkénti bontásban is készített jelentés Magyarországgal foglalkozó része egyebek között az egészségügyi reform végrehajtását és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának javítását sorolt a szociálpolitika legnagyobb kihívásai közé. A dokumentum emlékeztetett arra, hogy bár a gazdaság továbbra is jóval az uniós átlag fölött bővült, a foglalkoztatás szintje stagnált (2005-ben 56,89 százalék volt). Negatívan alakultak a fiatalkori foglalkoztatottság mutatói: 2004-ben 23,6, tavalyelőtt 21,8 volt, miközben nőtt az idősek foglalkoztatottsága. "A munkaerőpiac legsúlyosabb problémája azonban - az emelkedő trend ellenére - továbbra is a rendkívül alacsony aktivitási szint - áll a szövegben. A jelentés szerint "a foglalkoztatási célok optimistának tűnnek a közszférában tapasztalható elbocsátások fényében".

A magyar részjelentés külön hangsúlyozta "a korai nyugdíjba vonulás fokozott korlátozását", "a nyugdíjak megfelelőségének biztosítását", "az egészségügyi ellátás reformjának végrehajtását" és "a népesség egészségi állapotának javítását". Ugyancsak a kihívások közé tartozik "a költségvetési megszorítások közepette - különösen a cigány kisebbség körében - a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelemre szánt források szintjének fenntartása", a civil társadalom bevonása a társadalmi szakpolitikák alakításába és ellenőrzésébe, valamint az alapellátás erősítése.

A miniszterek egyetértettek az uniós szociális célkitűzések legfontosabbjaiban, mint a szegénység elleni harc, a nők és férfiak közti esélyegyenlőség. Nem léptek ugyanakkor előre a szociális minimumnormák szükségességének rögzítése terén, miután több delegáció úgy ítélte meg, hogy a jelenleg megállapított küszöbszintek elegendőek.

Ursula von der Leyen német családügyi miniszter a soros elnökség nevében javaslatot tett egy uniós családszövetség létrehozására az EU-n belüli népesedés ösztönzésének céljával. Elsősorban a tapasztalatok, bevált gyakorlatok és ötletek cseréjéről van szó, de a magasabb fokú együttműködés része lenne a családok körülményeinek javítása is például a férfiak és nők számára a jelenleginél ideálisabb szakmai lehetőségek biztosításával.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk