Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Két és fél évbe telik munkát találni Szlovákiában

Szlovákiában egy munkanélküli átlagosan két és fél év után talál munkát, ez háromszor hosszabb idő, mint az OECD-országok átlaga - írta elemzésében a Postová Banka pénteken.

A szlovák munkanélküliség átlagos időtartama nem csak az OECD átlagát haladja meg, de jóval magasabb a visegrádi négyek országaiban kimutatottnál is. Míg Szlovákiában a munkanélküliség átlagos időtartama 30 és fél hónap, addig az OECD országaiban 10 hónap, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon pedig egy-másfél év.

Szlovákiában évek óta fokozódó problémát jelent, hogy a hosszú távú, azaz egy évet meghaladó időtartamú munkanélküliség tömegjelenséggé nőtte ki magát, a tartósan munkanélküliek aránya 2009 óta folyamatosan emelkedik, számuk az egyik legmagasabb az Európai Unióban.

A szlovák statisztikai hivatal szerint tavaly decemberben 13,5 százalékos volt Szlovákiában a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek több mint 67 százaléka keresett hosszú ideje állást.

A tartós munkanélküliség az 55 évnél idősebbek és a nők között a legjellemzőbb. Míg a nyugdíj előtti korosztályhoz tartozó munkanélküliek átlagosan 33 hónapot meghaladó ideig keresnek munkát, addig a munkanélküli nők átlagosan 25 hónapig vannak állás nélkül.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter