Megjelent: 13 éve

Kevés a megélhetéshez az orosz átlagfizetés

Mindössze 100 ezer forint, azaz 13 575 rubel, az orosz átlagfizetés - az ottani statisztikai hivatal, a Rossztat adatai szerint.

A hétköznapi szükségleteket vette alapul számításaihoz az Izvesztyija című lap, amikor az egy keresetből élő átlagcsalád - apa, anya, gyerekek - havi költségeit vizsgálta. Az átlagfizetés 40 százaléka, több mint 5200 rubel, megy el nem túl jó minőségű élelmiszerekre.

Az asztalra a bő mennyiségű burgonya, kenyér és száraztészta mellett zöldség 303, gyümölcs 520 rubel, tej és tejtermék 494, hal 1650 rubel értékben kerül. Az alkohol még mindig hatalmas tétel: 900 rubelt visz el havonta. Ruhaneműre átlagosan 1447 rubelt ad ki egy család, ami havonta egy, legjobb esetben két ruhadarabra elegendő, egy flakon kölnire félévente egyszer telik. Nagy tétel még a gyógyszer, amelyre 439 rubel megy el.
Az alapkiadások közül a legnagyobb részt - 1564 rubelt - a lakbér, illetve a kommunális szolgáltatások viszik el. Az átlagcsalád 444 rubelt költ a tömegközlekedésre, nagyjából ugyanannyit telefonra. Szórakozásra mindössze havi 41 rubel marad, ami egyetlen színházjegyre sem elegendő. Ugyanakkor a statisztika szerint 798 rubelt megtakarítanak havonta, de a takarékkönyvben soha nincs sok: nagyobb vásárlásokra vagy nyaralásra megy el a pénz, amelyből az egy év alatt összegyűjtött összeg legfeljebb arra elég, hogy elmenjenek falura a nagymamához.

Moszkvában az átlagjövedelmek az országos átlag közel kétszeresét teszik ki, míg vidéken nagyon sokan az igen alacsony átlagfizetés felét sem keresik meg.

Népszabadság
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter