Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kevesebb álláskereső Veszprém megyében

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében idén januárról februárra 323 fővel csökkent, tavaly februárhoz képest viszont 3.305 fővel mérséklődött az álláskeresők száma - közölte a Veszprém megyei kormányhivatal munkaügyi központja az MTI-vel hétfőn.

images

A megye kistérségeiben összesen 18.842 fő álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ, közülük 1.592 fő volt pályakezdő fiatal. A közlemény szerint az idegenforgalmi holtszezon, illetve a február hónapban befejeződő téli közfoglalkoztatás ellenére az állástalanok 2012. második havi záró létszáma alacsonyabb a januárinál, és lényegesen kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A hónap folyamán elsősorban az országos közfoglalkoztatási programok, az önkormányzati hosszabb idejű közfoglalkoztatások, valamint a hátrányos helyzetű kistérségekben (Sümeg, Devecser) induló Start munkaprogramok keretében megvalósuló foglalkoztatási lehetőségek ellensúlyozták a holt idény kedvezőtlen hatásait a munkaügyi központ értékelése szerint.

Megállapították: az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők 111 fővel többen, a munkaviszonyukat vesztett állástalanok viszont 3.416 fővel kevesebben voltak; éves összehasonlításban - Nyugat-Dunántúl három megyéje mellett - Veszprém megyében csökkent 10 százaléknál nagyobb mértékben a nyilvántartott álláskeresők száma.

A munkaügyi központ közlése szerint az idén februárban 1.777 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók a megye foglalkoztatási körzeteiben; a bejelentett új álláshelyek közül 456 főnek támogatás nélküli, 1.321 főnek pedig támogatott álláshelyet kínáltak a munkáltatók. A kirendeltségeken februárban megjelenő kereslet 74 százaléka közfoglalkoztatási munkalehetőség volt.

Február végén a megye gazdaságilag aktív népességének 11,5 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, a regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népesség százalékában mért aránya alapján a megye munkaerő-piaci pozíciója nem változott, a főváros és a többi megye mutatóinak növekvő számsorában továbbra is a hatodik helyen áll - áll a központ közleményében. Az év második hónapjában a gazdaságilag aktív népesség a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kisebb arányban volt állás nélkül, mint egy évvel ezelőtt.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk