Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kevesebb munkájuk lesz a megváltozott munkaképességűeknek a MEOSZ szerint

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint csökkeni fog a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, ha a kormány a jelenlegi formájában fogadja el a foglalkoztatásukhoz nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendelettervezetet.

A MEOSZ pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Magyarországon jelenleg rendkívül alacsony, mindössze 10 százalék körüli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, míg az unióban ez átlagosan mintegy 40 százalék. Hozzátették: bár a kormány célja, hogy növelje a foglalkoztatottságot, a támogatások csökkentésével az ellenkező hatást fogja elérni.

Kifejtették: a kormány a május végén közzétett rendelettervezete szerint teljesen átalakítaná a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási rendszerét és a foglalkoztatók akkreditációját. A tervezet jelentősen csökkenti a rehabilitációs célú foglalkoztatási támogatások mértékét. A közleményben úgy fogalmaznak: a javaslat a megváltozott munkaképességű emberek szegénységben tartását támogatja, és kifejezetten hátrányos a magasabb képzettségűekre nézve, mert a minimálbéren történő napi hat órás foglalkoztatásra ösztönöz, és a diplomás dolgozók után is ugyanannyi bértámogatás jár, mint a segédmunkások után.

A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy legalább a cégek által befizetett rehabilitációs hozzájárulást költse teljes egészében a megváltozott munkaképességű emberekre, ugyanis csökkenő rehabilitációs források mellett nem lehet javuló foglalkoztatási szintet elérni.

Civil szervezetek és magánszemélyek, valamint a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására a Fidesz Lendvay utcai székháza elé szerveztek tüntetést a rokkantak és az elesett emberek jogaiért május 25-én. A tüntetésen elhangzott: a rokkantak ellátására szánt keretet erősen csökkentette az állam, s a felszólalók a tavaly év végi rokkantellátási törvény visszavonását, illetve az új komplex minősítési rendszer felülvizsgálását szeretnék elérni.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk