Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kevesebb munkájuk lesz a megváltozott munkaképességűeknek a MEOSZ szerint

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint csökkeni fog a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, ha a kormány a jelenlegi formájában fogadja el a foglalkoztatásukhoz nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendelettervezetet.

A MEOSZ pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Magyarországon jelenleg rendkívül alacsony, mindössze 10 százalék körüli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága, míg az unióban ez átlagosan mintegy 40 százalék. Hozzátették: bár a kormány célja, hogy növelje a foglalkoztatottságot, a támogatások csökkentésével az ellenkező hatást fogja elérni.

Kifejtették: a kormány a május végén közzétett rendelettervezete szerint teljesen átalakítaná a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási rendszerét és a foglalkoztatók akkreditációját. A tervezet jelentősen csökkenti a rehabilitációs célú foglalkoztatási támogatások mértékét. A közleményben úgy fogalmaznak: a javaslat a megváltozott munkaképességű emberek szegénységben tartását támogatja, és kifejezetten hátrányos a magasabb képzettségűekre nézve, mert a minimálbéren történő napi hat órás foglalkoztatásra ösztönöz, és a diplomás dolgozók után is ugyanannyi bértámogatás jár, mint a segédmunkások után.

A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy legalább a cégek által befizetett rehabilitációs hozzájárulást költse teljes egészében a megváltozott munkaképességű emberekre, ugyanis csökkenő rehabilitációs források mellett nem lehet javuló foglalkoztatási szintet elérni.

Civil szervezetek és magánszemélyek, valamint a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására a Fidesz Lendvay utcai székháza elé szerveztek tüntetést a rokkantak és az elesett emberek jogaiért május 25-én. A tüntetésen elhangzott: a rokkantak ellátására szánt keretet erősen csökkentette az állam, s a felszólalók a tavaly év végi rokkantellátási törvény visszavonását, illetve az új komplex minősítési rendszer felülvizsgálását szeretnék elérni.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter