Megjelent: 7 éve

Kevesebb új cég alakult, de kevesebb is dőlt be az első félévben

Javulást hozott a magyarországi cégvilágban 2013 első fél éve: bár egyre kevesebb új cég alakult, kevesebb is vált fizetésképtelenné - derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb felméréséből.

A Bisnode bedőlési index (BBI) - amely a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított arányát jelzi - 2008-ban még 2,33 százalék volt, ehhez képeset 2012 végére közel megduplázódott és meghaladta a 4 százalékot. Az elmúlt fél évben azonban javulás kezdődött és a BBI 3,14 százalékra csökkent.

A Bisnode szerint a bedőlési index csökkenése azt vetíti előre, hogy a cégvilág stabilizálódik. Egyre kevesebb új vállalkozás alakul, ami inkább pozitívumként könyvelhető el, mivel Magyarországon még mindig nagyon magas a cégszám és minden nyolcadik háztartásra jut egy vállalkozás.

Az iparágakat tekintve továbbra is az építőipar a legkockázatosabb. Ezzel együtt egyre kevesebb új cég alakul, bár a működő vállalkozások száma lassan ugyan, de még mindig emelkedik.

A legnagyobb bedőlési indexszel rendelkező iparágak mindegyikének csökkent a BBI indexe az elmúlt egy évben, ha a 2013 júniusi értéket hasonlítjuk az ezt egy évvel megelőző értékhez. Az építőipar (5,27 százalék) és a vendéglátás (4,45 százalék) már hosszabb ideje a lista elején szerepel. A bányászat (4,26 százalék) és a nemfém ásványi termék gyártása (3,63 százalék), azaz az üveg, kerámia, cementgyártás, ami szintén kapcsolódik az építőiparhoz, tavaly még nem volt benne a legrosszabb 10-ben. A bútorgyártás (3,29 százalék), ami egy éve még a 6. legnagyobb bedőlésű szektor volt, most kikerült a listából.

A legkisebb bedőlési indexszel rendelkező szektorok mezőnye stabilnak mondható, és a tavalyi értékhez képeset két iparágnak csökkent annyira a fizetésképtelenségi indexe, hogy be tudott kerülni a legkisebb bedőlési indexű szektorok közé. A vegyipari (1,88 százalék) és a kommunális tevékenységet végző vállalkozások (2,39 százalék) 2012 júniusában még nem szerepeltek a legkisebb kockázatú szektorok között, mára azonban beletartoznak az első tízbe.

Az adatok szerint 2013 első félévében 26 százalékkal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2012 azonos időszakában: közel 18 500 új céget jegyeztek be 2013 első felében, míg az előző év azonos időszakában 25 ezret.

Magyarországon 2013. július 1-jén több mint 565 ezer társas vállalkozás működött, ami csupán 1,3 százalékkal több mint 2012 júliusának elején. Évről évre nő az aktív cégek száma Magyarországon, azonban ez a növekedés egyre kisebb mértékű, így várhatóan hamarosan csökkenni fog a számuk.

A Bisnode kifejti: a 2014 márciusában életbe lépő szabályozás is a növekvő cégszám ellen hat, ugyanis ismét 3 millió forintban határozza meg a kft. alapításhoz szükséges minimális jegyzett tőkét. 2012 elején, amikor csupán az illetékek változtak, sokan előrehozták cégalapításukat az alacsonyabb költségek miatt. Ez alapján feltételezhető, hogy 2014 elején az új cégalapítások számában növekedés történik majd.

Megyei bontásban az látszik, hogy Zala és Komárom-Esztergom megye kivételével nőtt az aktív cégek száma. A legnagyobb mértékben - 2 százalék felett - Békés és Csongrád megyében emelkedett a működő vállalkozások száma. A keleti és dél-keleti megyékben nőtt a legjobban a működő cégek száma az elmúlt 12 hónapban. Ennek oka, hogy munkalehetőség híján itt még mindig többen látják a kiutat a cégalapításban, azonban az új cégek stabilitása megkérdőjelezhető.

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül van, az elmúlt fél évben azonban 27 napra csökkent. Az építőiparban és a papíriparban, valamint az elektronikai cikk gyártásban nem ritka a jóval magasabb fizetési határidő, ugyanis a papíripari cégek esetén 2013 első félévében meghaladta a 40 napot az átlagos fizetési határidő, az építőiparban a 41 napot, az elektronika területén pedig a 48 napot. Július elseje óta a jogszabályok a maximális fizetési határidőt 30 napban határozzák meg, és indokolt esetben engedik a 60 napot. Ebből következik, hogy az átlagos fizetési határidő biztosan csökkenni fog - olvasható a közleményben.

Az átlagos fizetési késedelem 2013 első félévében 23 nap volt, míg 2012 azonos időszakában csupán 20 nap. Jelenleg átlagosan csupán a számlák 61 százalékát fizetik határidőben a cégek, ez javulás a 2012 első félévi 53 százalékhoz képest.

A fizetésképtelenségi eljárások száma jelentősen, 42 százalékkal csökkent 2013 első felében az előző év azonos időszakához képest. A megindított végelszámolások is jelentős mínusszal zárták az első félévet. 2013 első felében ugyanis közel 7000 végelszámolás indult, ami 64 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk