kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Kevesebb új cég alakult, de kevesebb is dőlt be az első félévben

Javulást hozott a magyarországi cégvilágban 2013 első fél éve: bár egyre kevesebb új cég alakult, kevesebb is vált fizetésképtelenné - derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb felméréséből.

A Bisnode bedőlési index (BBI) - amely a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított arányát jelzi - 2008-ban még 2,33 százalék volt, ehhez képeset 2012 végére közel megduplázódott és meghaladta a 4 százalékot. Az elmúlt fél évben azonban javulás kezdődött és a BBI 3,14 százalékra csökkent.

A Bisnode szerint a bedőlési index csökkenése azt vetíti előre, hogy a cégvilág stabilizálódik. Egyre kevesebb új vállalkozás alakul, ami inkább pozitívumként könyvelhető el, mivel Magyarországon még mindig nagyon magas a cégszám és minden nyolcadik háztartásra jut egy vállalkozás.

Az iparágakat tekintve továbbra is az építőipar a legkockázatosabb. Ezzel együtt egyre kevesebb új cég alakul, bár a működő vállalkozások száma lassan ugyan, de még mindig emelkedik.

A legnagyobb bedőlési indexszel rendelkező iparágak mindegyikének csökkent a BBI indexe az elmúlt egy évben, ha a 2013 júniusi értéket hasonlítjuk az ezt egy évvel megelőző értékhez. Az építőipar (5,27 százalék) és a vendéglátás (4,45 százalék) már hosszabb ideje a lista elején szerepel. A bányászat (4,26 százalék) és a nemfém ásványi termék gyártása (3,63 százalék), azaz az üveg, kerámia, cementgyártás, ami szintén kapcsolódik az építőiparhoz, tavaly még nem volt benne a legrosszabb 10-ben. A bútorgyártás (3,29 százalék), ami egy éve még a 6. legnagyobb bedőlésű szektor volt, most kikerült a listából.

A legkisebb bedőlési indexszel rendelkező szektorok mezőnye stabilnak mondható, és a tavalyi értékhez képeset két iparágnak csökkent annyira a fizetésképtelenségi indexe, hogy be tudott kerülni a legkisebb bedőlési indexű szektorok közé. A vegyipari (1,88 százalék) és a kommunális tevékenységet végző vállalkozások (2,39 százalék) 2012 júniusában még nem szerepeltek a legkisebb kockázatú szektorok között, mára azonban beletartoznak az első tízbe.

Az adatok szerint 2013 első félévében 26 százalékkal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2012 azonos időszakában: közel 18 500 új céget jegyeztek be 2013 első felében, míg az előző év azonos időszakában 25 ezret.

Magyarországon 2013. július 1-jén több mint 565 ezer társas vállalkozás működött, ami csupán 1,3 százalékkal több mint 2012 júliusának elején. Évről évre nő az aktív cégek száma Magyarországon, azonban ez a növekedés egyre kisebb mértékű, így várhatóan hamarosan csökkenni fog a számuk.

A Bisnode kifejti: a 2014 márciusában életbe lépő szabályozás is a növekvő cégszám ellen hat, ugyanis ismét 3 millió forintban határozza meg a kft. alapításhoz szükséges minimális jegyzett tőkét. 2012 elején, amikor csupán az illetékek változtak, sokan előrehozták cégalapításukat az alacsonyabb költségek miatt. Ez alapján feltételezhető, hogy 2014 elején az új cégalapítások számában növekedés történik majd.

Megyei bontásban az látszik, hogy Zala és Komárom-Esztergom megye kivételével nőtt az aktív cégek száma. A legnagyobb mértékben - 2 százalék felett - Békés és Csongrád megyében emelkedett a működő vállalkozások száma. A keleti és dél-keleti megyékben nőtt a legjobban a működő cégek száma az elmúlt 12 hónapban. Ennek oka, hogy munkalehetőség híján itt még mindig többen látják a kiutat a cégalapításban, azonban az új cégek stabilitása megkérdőjelezhető.

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül van, az elmúlt fél évben azonban 27 napra csökkent. Az építőiparban és a papíriparban, valamint az elektronikai cikk gyártásban nem ritka a jóval magasabb fizetési határidő, ugyanis a papíripari cégek esetén 2013 első félévében meghaladta a 40 napot az átlagos fizetési határidő, az építőiparban a 41 napot, az elektronika területén pedig a 48 napot. Július elseje óta a jogszabályok a maximális fizetési határidőt 30 napban határozzák meg, és indokolt esetben engedik a 60 napot. Ebből következik, hogy az átlagos fizetési határidő biztosan csökkenni fog - olvasható a közleményben.

Az átlagos fizetési késedelem 2013 első félévében 23 nap volt, míg 2012 azonos időszakában csupán 20 nap. Jelenleg átlagosan csupán a számlák 61 százalékát fizetik határidőben a cégek, ez javulás a 2012 első félévi 53 százalékhoz képest.

A fizetésképtelenségi eljárások száma jelentősen, 42 százalékkal csökkent 2013 első felében az előző év azonos időszakához képest. A megindított végelszámolások is jelentős mínusszal zárták az első félévet. 2013 első felében ugyanis közel 7000 végelszámolás indult, ami 64 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk