Megjelent: 12 éve

Keveslik a járulékcsökkentést

A megkérdezett cégvezetők és szakemberek szimpatizálnak a járulékok csökkentésére összpontosító csomaggal, ám véleményük szerint jóval többet kellene faragni e tételekből, mint az a tervekben szerepel, a majdani kedvezményeket pedig ki kellene terjeszteni a közepes méretű cégekre is - áll a Világgazdaságban.

Többen felvetették az iparűzési adó csökkentését vagy kivezetését is, ám ez "hivatalosan" egy másik, az szja-ra összpontosító csomagban szerepel. Járulékcsökkentés, a különadó kivezetése, valamint az iparűzési adó megszüntetése vagy jelentős mérséklése - László Csaba, a KPMG adópartnere szerint ezek a lépések vezetnének Magyarország versenyképességének javulásához, a kormány kedden bemutatott javaslatában azonban igen szerény mértékű teherkönnyítés szerepel.

A járulékokat a GDP három százalékának megfelelő mértékben kellene mérsékelni ahhoz, hogy a lépésnek érezhető hatása legyen, ám ez nem valósítható meg a kiadási oldal felülvizsgálata és szűkítése nélkül - véli a szakember. A szuperbruttósításra építő csomagról úgy vélekedett, hogy az önmagában nem okoz bérköltségcsökkenést, a járulékok lefaragását pedig bruttósítás nélkül is meg lehet valósítani.

Példa nélküli az, hogy a kormány ilyen széles körű párbeszédet kezdeményezzen az adózással kapcsolatos kérdésekről. Ez mindenképpen előremutató, még akkor is, ha jól látható, hogy a kabinet a legcsekélyebb átalakítást jelentő, a járulékok csökkentésére építő csomaggal szimpatizál - vélekedett a Világgazdaság kérdésére Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója. Hozzátette: örömmel vették a társas vállalkozások különadójának kivezetésére vonatkozó javaslatot, komoly dilemma ugyanakkor, hogy a tervek szerint az élőmunkateher a kis cégeknél csökkenne, holott köztudomású, hogy pontosan e körben igen magas a foglalkoztatással kapcsolatos visszásságok aránya. Mivel a nagyobb vállalatok esetében lényegében maradnának a mostani járulékok, jövőre sem nőne hazánk nemzetközi versenyképessége. Az pedig, hogy a járulékkedvezmény igénybevételének feltétele a minimálbér kétszeresét meg nem haladó jövedelem, egy újabb tényező, amely a hivatalos, bevallott bérek leszorítására ösztönözné a vállalkozásokat - tette hozzá.

Az SZDSZ ugyanakkor elveti a célzott adócsökkentés gondolatát, helyette "mindenkire érvényesen csökkenő adóterhekben", óvatos járulékcsökkentésben, az adórendszer markáns egyszerűsítésében és a különadó megszüntetésében gondolkodik - jelentette be szerdán Kóka János. A liberális pártelnök szerint nincs még megegyezés kormányon belül.

Az MSZP megvitatja a változatokat, de nem támogat olyan változtatást amely a rendelkezésekre álló forrásokat aprózza szét - mondta a Világgazdaságnak Tukacs István. A parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja szerint rétegeket kell támogatni, s érdemes megcélozni a mikrovállalatokat, amelyek a fejlesztési forrásokat igénybe véve fejlődhetnek. A tervek szerint a kormány áprilisban hozza meg végleges döntését a jövő évi adó- és járulékrendszerről.

Világgazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter