Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Kiss Péter: A munkavállalók biztonsága a legfontosabb

A budapesti majálison a szakszervezetek és a kormány is találkozott. Kiss Péter a találkozót követően elmondta, hogy a dolgozók munkajogi biztonsága mellett az is fontos, hogy elegendő szabad munkahely legyen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön találkozott a budapesti majálison az együtt ünneplő négy szakszervezeti konföderáció vezetőivel; a tárgyalás nem volt nyilvános.

A találkozót követően Kiss Péter kancelláriaminiszter tájékoztatta az újságírókat. Elmondta: szó volt a hétköznapok biztonságáról. Ez egyrészt a munkavállalók munkajogi biztonságát jelenti. De jelenti azt is, hogyha elegendő a szabad munkahely, akkor a munkavállalók nem kényszerülnek elviselni a munkahelyi jogsértéseket, bátrabban lépnek fel azok ellen, mert egy másik munkahelyen is elhelyezkedhetnek. A kormány kész arra, hogy a közeljövőben, amikor értékeli az elmúlt évek tevékenységét, foglalkozzon a helyi érdekvédelem erősítésének lehetőségével is.

Kiss Péter hangsúlyozta: a hétköznapok biztonsága nem csak a munkahelyeken fontos. A jobboldali radikalizmus elleni társadalmi fellépés a többség biztonságát szolgálja.

Kiss Péter kérdésre válaszolva elmondta: a kormány szerint szükséges a minimálbér intézménye, ebből nem engednek. A gazdasági versenyképességet nem lehet a minimálbér rovására javítani. Egyébként a minimálbér szintén hozzátartozik az európai kultúrához.

Arra a kérdésre, hogy mi a kormány véleménye a sztrájktörvény módosításának igényéről, elmondta: amit néhány szakszervezet csinál, az feszegeti az európai érdekvédelmi kultúra kereteit. A gondok elsősorban nem a szabályozásban, a törvényben vannak, hanem inkább a politika mezején keresendők - vélte a kancelláriaminiszter.

Azt viszont a kormány is indokoltnak tartja, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban konzultáljanak a kérdésről, állapodjanak meg és tegyenek ajánlást a munkáltatóknak, a szakszervezeteknek.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk

Tüntetést szerveznek a pécsi egészségügyi szakdolgozók

Bérfejlesztést és jobb munkakörülményeket követelnek az egészségügyi szakdolgozók. Teljes cikk

Egyre kevesebb a járművezető, ezért kiemelten kezeli a toborzást a BKV

A vállalatnál kétezer alatt van a főállású teljes munkaidős autóbuszvezetők száma. Teljes cikk