Megjelent: 8 éve

Kitolódik a középkorúság - nem is leszünk öregek?

Egy kutatás szerint körülbelül 55 éves korra teszik a középkorúság kezdetét a brit felnőttek. Idősnek csak 70 éves kortól számolják magukat, vagyis a nyugdíjkorhatárnál későbbre teszik megöregedésüket - írja az ELTE Társadalomtudományi Karának Hírlevele.

A Love to Learn online tanulási weboldal készítette el azt a felmérést, amely az életkorral kapcsolatos attitűdöket vizsgálja, és amely rámutat, az általánosnak hitt vélekedésnél jóval későbbre teszik a középkorúság kezdetét a britek. Azt hinnénk, hogy a közvélekedés a negyvenes évek elejére teszi a középkor elérését, ám a kutatás azt mutatja, átlagosan az 55 éves kort tekintik középkorúságuk kezdetének a britek.

Az ötvenévesnél idősebb válaszadók megkérdezésével készült kutatás szerint ötből egy megkérdezett 60 évre teszi a középkorúság kezdetét, míg közel ugyanennyien úgy látják, a középkorúság nem kor kérdése, sokkal inkább azé, ki hogyan érzi magát szellemileg.

A felmérés során az öregkor kezdetére is rákérdeztek. Ezt a válaszok közel 70 éves korban jelölték meg, vagyis mintegy 14 évet számolnak középkorúnak az életükből. Az öregkor kezdeteként megjelölt 70 év egyébként lényegesen több a brit kormány által bevezetni tervezett 66 éves nyugdíjkorhatárnál.

A kutatásról beszámoló BBC News kiemeli, a Love to Learn vizsgálata magasabb kort jelöl meg idősként, mint az Age UK közelmúltban bemutatott felmérése, amely európai szinten 62 évben jelöli meg az időskor elérésének átlagát. A kutatás során a vizsgált európai országok között egyetértés mutatkozott az időskor elérését illetően, ám a fiatalság végeként megjelölt átlagosan 40 év mögött széles intervallum húzódik. Svédországban például a 34, Görögországban az 52 éves kort jelölték a fiatalság végeként - olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának Hírlevelében.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter