"/>
Megjelent: 5 éve

"Kiváló eredményt értek el az önkéntes pénztárak" - interjú Lehoczky Lászlóval, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökével

Bár az igény megvan a dolgozók részéről az öngondoskodásra, ezen belül a pénztári megoldásokra, sok munkáltatónál mégsem elérhetőek cafetériaelemként ezek a szolgáltatások. A kedvezményes adózású cafetériás pénztári juttatásokra azért lenne szükség, mert segítségükkel azok is gondoskodhatnak a jövőjükről, akiknek ez eddig nem feltétlenül fért bele a büdzsébe. Lehoczky Lászlót, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét a cafetériával kombinált pénztári megoldások népszerűségéről, jövőjéről kérdeztük.

A múlt évben sorra jöttek a remek eredmények a Stabilitással együttműködő pénztáraktól. Milyen lett az év végi bizonyítvány?

Az iskolai példánál maradva, erre mondanák a tanárok, hogy dicséretes ötös. Komolyra fordítva a szót: a Stabilitáshoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona jelentősen, 10,5 százalékkal nőtt, ezzel átlépték az 1000 milliárd forintos határt. A nyugdíjkasszák reálhozama is kimagasló, 8 százalék fölötti lett. Az egészségpénztáraknál pedig az összesített vagyon 2 százalékkal 45 milliárd forintra gyarapodott.A nyugdíjpénztárak látványos eredménye a taglétszámon is látható?

Az összesített taglétszám lényegében stagnált, azonban az új belépők száma 8 százalékkal nőtt. Ez azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a pénztárak, az pedig, hogy az egyéni befizetések összege 20 százalékkal 61 milliárd fölé nőtt egyértelműen az önkéntes pénztárak teljesítményének elismerését jelzi. Az egészségpénztárakra sem lehet panasz, a tagok száma 725 ezerre nőtt, és a tagok összesen naponta átlagosan 20 ezer alkalommal vettek igénybe valamilyen egészségpénztár által finanszírozott szolgáltatást.

Minden adott a további növekedéshez? Mi adhat lökést a látványosabb bővüléshez?

Bár a pénztárak teljesítménye tényleg látványos, a további növekedést nagyban meghatározhatja a taglétszám növekedése és az öngondoskodás felértékelődése. A Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából a KutatóCentrum által elvégzett felmérés egyértelműen bizonyítja, hogy van igény a pénztári megoldásokra, főként, ha azok kedvezményes adózású cafetéria-elemként is elérhetőek.

Vagyis?

A legbeszédesebb eredmény, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat minden második válaszadó az egyik leghasznosabb béren kívüli juttatásnak tartotta. Az egészségmegőrzésre fordítható keret még ennél is népszerűbb, ezt a megkérdezettek háromnegyede sorolta a leghasznosabb juttatások közé. Mindezekből látszik, hogy az öngondoskodás széles körben fontosnak tartott elem.

Tehát a cafetéria lenne a kulcs?

Mindenképpen az egyik legfontosabb tényező. Az egyéni és munkáltatói befizetések tekintetében ugyanis elmondható, hogy míg két éve csak minden ötödik forint volt egyéni befizetés, addig tavaly már minden harmadik forintot fizettek be a pénztártagok egyénileg. Tehát ha a pénztártagok egyszer belekóstolnak, nagyon is kedvelik ezt a megtakarítási módot, szívesen takarékoskodnak maguk is. Sokan azonban - akik bár fontosnak tartják az öngondoskodást – ma még úgy gondolják, hogy nem fér bele a családi költségvetésükbe a pénztártagság. A kutatásunkban megkérdezettek 65 százaléka állítja: jelenleg nem engedheti meg magának, hogy nyugdíjcélú megtakarítási konstrukciót tartson fenn. A válaszadók kétharmada pedig egyáltalán nem tesz félre váratlan egészségügyi kiadásokra. Itt jön képbe a cafetéria, amellyel kedvező feltételekkel elindítható a dolgozók szemében fontos tényezőként számon tartott pénztártagság.

Ez tehát nem elsősorban a dolgozók asztala…

Pontosan. A munkáltatókon is sok múlik. A megkérdezett munkavállalók 42 százaléka nem kap béren kívüli juttatást. Azon munkáltatók felénél pedig, ahol van egyéb juttatás, nem lehet válogatni az egyes juttatástípusok közül. Fontos lenne azonban, hogy a pénztári konstrukciók megjelenjenek a cafetériaelemek között, akár választható, akár rögzített formában. Ideális esetben a cafetéria segítségével minden munkavállalónak beleférhetne az életébe a pénztártagság.

Áttörés várható ezen a téren, azaz a cafetériaelemek versenyében előnyre tehetnek szert a pénztári megoldások?

Minden adott ehhez. A pénztárak eredményei önmagukért beszélnek. A tagok számára az önkéntes nyugdíjpénztárak rugalmas, alacsony költségek mellett fenntartható konstrukciót biztosítanak. Nem szabad elfelejteni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hozama tíz év után adómentesen felvehető, a tagok kölcsönhöz is juthatnak, de megtakarításukat fedezetként is használhatják, nem beszélve a nyugdíjba vonulás után felvehető összegről. Az egészségpénztárak eközben azzal, hogy folyamatosan, azonnal elkölthető összeget biztosítanak a különböző ellátásokra, az egészségmegőrzésben játszanak kulcsszerepet. A cafetériával kombinálva a pénztári megoldások révén a jövő nyugdíjasa, egészségét karban tartva vághat neki a nyugdíjas éveinek.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter