Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Közel ötmillió ukrán feketén dolgozik

Ukrajnában 4,7 millióan kapják zsebbe a fizetésüket, ami után munkaadóik nem fizetnek sem adót, sem szociális hozzájárulást - jelentette ki Szerhij Tihipko szociális ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes kedden egy Kijevben rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A politikus nemzetközi szakértők adataira hivatkozva közölte, hogy jelenleg az ukrán munkaerő egyharmada a feketegazdaságban dolgozik. Kilátásba helyezte, hogy az október 28-i parlamenti választások után a kormányzat olyan törvényjavaslatokat dolgoz ki és terjeszt a parlament elé, amelyek majd szigorúbban büntetik azokat a munkaadókat, akik feketén dolgoztatnak, s ezáltal elkerülik az adó- és járulékfizetést. Hozzátette, hogy ezen kívül a feketemunkásokat toborzókat is szigorúan felelősségre kívánják vonni.

Eközben az Állami Statisztikai Bizottság legfrissebb, kedden közzétett jelentése szerint csaknem három százalékkal nőtt idén a munkanélküliség Ukrajnában. Noha szeptemberben havi viszonylatban még 2,5 százalékkal csökkenést mértek, addig éves szinten a regisztrált munkanélküliek száma 2,9 százalékkal nőt az előző évihez képest. Az október 1-jei adatok szerint a hivatalosan jegyzett munkanélküliek száma meghaladja a 416 ezer főt.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter