kapubanner for mobile
Megjelent: 8 hónapja

"Közéleti hisztéria?" - avagy menesztették L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről

Csák János kulturális és innovációs miniszter - mint a munkáltatói jogkör gyakorlója - hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn. Ungár Péter LMP képviselő szerint "közéleti hisztériáról" van szó.

A közlemény szerint a miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során - tették hozzá a közleményben.

L. Simon László a felmentésére reagálva az MTI-vel azt közölte: "A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg". A menesztett főigazgató közleményében felidézi, hogy az innovációs és kulturális miniszter hétfő reggel azért mentette fel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert - Csák János álláspontja szerint - szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.

L. Simon László felidézte, hogy a minisztérium egy korábbi levelében elismerte, hogy a tárca álláspontja szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merült fel. "A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük" - hangsúlyozta L. Simon László.

"Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni" - zárta közleményét a MNM menesztett főigazgatója.

LMP: szégyenteljes, amit Csák János tett

Az ügy az Országgyűlés hétfői ülésén is napirendre került. Az MTI tudósítása szerint Ungár Péter (LMP) kifejtette: Csák János kulturális és innovációs miniszter azért mentette fel L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, mert Dúró Dórának (Mi Hazánk) nem tetszett, amit ott látott, ezért "közéleti hisztériát" vert ki, aminek a vége az lett, hogy lemondatták a főigazgatót - közölte. Megjegyezte: a vitatott képek elérhetők az interneten.

Úgy vélte, azért történt mindez, mert a kormánypártok nem engedhetik meg maguknak, hogy a Mi Hazánk elvegye tőlük a homofób szavazókat. Semmi olyan nem történt, ami problémát okozott, csak úgy tesznek, mintha egy kiállítás lenne a legnagyobb probléma - jelentette ki. Hozzátette: azt akarták megmutatni, hogy vannak olyan emberek, akiknek az ábrázolása probléma, pedig ez nem így van. Szégyenteljes és kártékony, amit Csák János tett - vélekedett.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a gyermekek védelme a legfontosabb, ezért mindent meg is tesznek, a törvényeket pedig minden magyar állampolgárnak be kell tartania. Nem homofóbiáról, hanem gyermekvédelemről, a gyermekvédelmi törvény betartásáról szól ez az ügy - emelte ki. Közölte: a törvényeket a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége nem tudta maradéktalanul betartani, ezért született az a döntés, hogy felmondták a főigazgató megbízatását.

MTI

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Új kontrolling igazgató a Yettel Magyarországnál

A szakember június 4-től csatlakozik a vállalathoz. Teljes cikk

Új vezető a makói Continental gyár élén

2024. június 1-től Hrubi József tölti be a Continental makói gyárigazgatói posztját. Teljes cikk

Új elnöke van a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének

Simon Balázs lett a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) új elnöke - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. Teljes cikk