Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Közmeghallgatás a Munka, tudás, tulajdon programról

Újabb érdekképviseletek mondhatták el véleményüket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és a kormány több tagjának csütörtökön a Parlamentben a Munka, tudás, tulajdon programról egy hete megkezdett közmeghallgatás folytatásaként.

A Magyar Iparszövetség azon felvetésére, miszerint legalább a tételes egészségügyi hozzájárulást kellene elengedni, mert ez nem befolyásolná érdemben a hiánycélok teljesíthetőségét, ugyanakkor viszont javítaná a kis- és közepes vállalkozások versenyképességét, Veres János pénzügyminiszter elmondta: a kormány május első hetében áll a nyilvánosság elé azzal, hogy milyen módon kívánja ösztönözni már rövid távon is a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást.

A pénzügyminiszter ugyancsak a Magyar Iparszövetség kérésére reagálva elmondta: az európai uniós forrásokra kiírandó új pályázatoknál a hátrányos helyzetű területeken a beruházásokhoz 40 százalék helyett már 50 százalékos támogatás is elnyerhető lesz. Az önrészhez a Magyar Fejlesztési Banktól igényelhetnek 50 millió forintig 8,7 százalékos kamatszinttel hitelt a vállalkozások, és a Hitelgarancia Rt. garanciavállalását is igénybe vehetik.

Veres János támogatóan nyilatkozott arról a Magyar Iparszövetség által ismertetett javaslatról is, hogy a munkavállalói, valamint a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány között hozzanak létre országos szociális megállapodást. A Gazdasági és Szociális Tanácsban már évekkel ezelőtt szó volt egy átfogó országos gazdasági, szociális megállapodásról, de ezt nem sikerült megvalósítani. Az új javaslat szerint legalább a legfontosabb keretekben kellene megegyezni egy szerényebb szociális megállapodás révén, bizonyos korlátozásokat vállalva, tisztázva, hogy kinek mit hozna egy ilyen egyezség.

Az Agrár Munkaadói Szövetség (AMSZ) javaslataira válaszolva Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a szakképzés korszerűsítésében számítanak az agrár munkaadói szervezetek szerepvállalására.

Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy a Munka törvénykönyve módosítása során figyelembe kívánják venni a mezőgazdasági munkavégzés sajátosságait, amelyek sokban eltérnek az ipari, üzemi munkavégzés követelményeitől. Ezekhez a módosításokhoz viszont el kell nyerni a munkavállalói érdekképviseletek támogatását is - jegyezte meg a miniszterelnök.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek