Megjelent: 13 éve

Közmunka: kiszervezett ellenőrzés 120 millióért

Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban nyert 120 millió forintot a Conto,82 Könyvelési és Szolgáltató Kft. a közmunkaprogramokban vállalt kötelezettségek ellenőrzésére. A munkaügyi tárcához tartozó ESZA Tár­sadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. egyetlenegy ajánlatból választott - tudta meg a Magyar Hírlap.

A napilap úgy tudja, hogy a bírálati szempont a legalacsonyabb árajánlat volt. Az összegek összehasonlítása nem okozhatott gondot, mert mindössze egy ajánlatot nyújtottak be. A kiírásban a szerződés összértékét eredetileg százmillió forintra becsülték, ám végül ezt húszmillióval megfejelték.

A társaságnak azt kell ellenőriznie (a megbízás szerint monitorizálnia), hogy teljesültek-e azok a kötelezettségek, amelyeket a Közmunka Tanács közmunkaprogramjainak nyertes pályázói vállaltak. A tanács titkársága a napilappal közölte: a pályázatok kiírója nem ellenőrizheti a közpénzek felhasználását, ezt független szervezetnek kell elvégeznie. Ezért bíztak meg egy külső partnert a feladattal. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást pedig a rendkívüli sürgősség indokolta.

A tanács szerint a kft.-nek több mint ezer helyszínen kell a közmunkaprogramban vállalt feladatok teljesülését ellenőriznie. A Magyar Hírlapnak azon kérdésére, hogy a cégnek van-e erre megfelelő kapacitása, azt válaszolták, hogy a közbeszerzési "eljárás során meg lehet győződni arról, hogy rendelkeznek-e a szükséges erőforrásokkal". Jelezték azt is, hogy a Conto’82 Kft. korábban is látott már el ilyen feladatot.

Az ügyben a napilap megkereste a céget is, s feltette a kérdést: hogyan tudnak ennyi helyszínre ellátogatni? Azt a választ kapták, hogy "vannak munkatársaik és alvállalkozóik".

Bernáth Ildikó, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának fideszes alelnöke a lapnak hangsúlyozta: százhúszmillió forintot kap erre egy cég, miközben az önkormányzatoknak arra sincs pénzük, hogy olyan munkatársat alkalmazzanak, aki kizárólag csak a közmunkaprogramok lebonyolításával foglalkozik.

Magyar Hírlap

  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter