Megjelent: 8 éve

Közösségi média a munkahelyen: nő az aggodalom

A közösségi média egyre inkább áthatja a magyarországi munkahelyeket, nem kis aggodalmat keltve a munkaadók körében a termelékenységre gyakorolt hatásában - mutat rá a Kelly Services éves felmérése.

images

A közösségi média egyre nagyobb teret hódít a magyarországi munkahelyeken. A munkavállalók több mint egy harmada véli úgy, hogy elfogadható a közösségi média magáncélú használata a munkahelyen, mások azonban úgy találják, hogy rombolja a munkahelyi légkört - derül ki a világ egyik vezető munkaerő-piaci megoldásokat nyújtó vállalatának számító Kelly Services legújabb felméréséből.

A válaszadók 39 százaléka szerint a közösségi média használata rontja a munka termelékenységét, 24 százaléka szerint pedig a személyes és a szakmai kapcsolatoknak a közösségi médiában való összekeveredése munkahelyi problémákhoz vezethet.

"Számos dolgozó szemében a közösségi média úgyszólván lételem. Meghatározó része a kommunikációs eszköztáruknak, és előszeretettel használják életpályadöntéseik meghozatalában, vagy a munkakeresésben is" - mondta el Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. - "A közösségi média használatának minden előnye mellett megvannak a maga veszélyei is, pl. amikor összekeveredik a személyes és a munkahelyi szféra."

A felmérésben 30 ország csaknem 170.000 dolgozója vett részt, köztük mintegy 8.500 magyar munkavállaló.

A magyarországi felmérés eredményei:

A munkavállalók különböző korosztályai közül az Y generáció (19-30 évesek) 48 százaléka, az X generáció (31-48 évesek) 34 százaléka, míg az ú.n. Baby boomers generáció (49-66 évesek) 25 százaléka véli úgy, hogy elfogadható a közösségi média magáncélú használata a munkahelyen.

15 százalék szerint elfogadható a barátokkal és a munkatársakkal véleményt cserélni a közösségi médiában munkahelyi ügyekről. A munkavállalóknak mindössze 11 százalékát figyelmeztették, hogy fejezze be a közösségi média használatát a munkahelyen.

A válaszadók 26 százaléka inkább keres munkát a közösség média, mint a hagyományos csatornák, így az újságokban, az online álláshirdető portálokon vagy a munkaerő-közvetítő cégeken keresztül.

"Azt látjuk, hogy a közösségi média sokkal gyorsabban terjed a munkahelyeken, mint a kordában tartására rendelt szabályok" - tette hozzá Jónás Anikó. - "Miközben a munkavállalók hamar megtalálják a módját, miként fordíthatják a maguk előnyére az új eszközt, a munkaadók és a cégvezetők egyre tanácstalanabbul toporognak az olyan összetett kérdések előtt, mint az adatvédelem, a kommunikáció megfigyelése vagy az érzékeny üzleti információkhoz való hozzáférés."

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter