Megjelent: 9 éve

Küszöbön a felvételi jelentkezés, de semmiről sincs pontos információ

A végzős középiskolások száma idén sem sokkal tér majd el az előző évitől, így feltehető, hogy közel százezer diákkal tol ki a kormány azzal, hogy négy-öt héttel a felvételi jelentkezési lapok beadása előtt még mindig nincsenek pontos információk a felvételiről - cikkezi a Népszabadság.

Az új kormány felsőoktatási törvénye úgy szól, "a miniszter évente, a felvétel időpontját megelőző év december 31. napjáig teljes körű tájékoztatást tesz közzé, amely a felvételi eljárások vonatkozásában tartalmaz minden, a jelentkezések benyújtásához szükséges információt". A kormány tehát saját jogszabályát sérti meg, mert bár megjelentette a felvételi tájékoztatót, azonban abban alig van olyan információ, amely alapján dönteni lehetne - írja a Népszabadság. A felvételi előtt állók eleddig például semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy a január elején meghirdetett keretszámokat az oktatási államtitkárság hogyan osztja szét az intézmények között. Pedig ez nagyon nem mindegy, ugyanis a jogászképzésben nyolc intézmény érdekelt, míg közgazdászképzésben harminc. A diákok nem tudják kitölteni a felvételi lapot, mert nem tudhatják, az általuk megjelölni akart intézményben elindul-e a megjelölni kívánt szak. A legnagyobb a bizonytalanság azoknál a főiskoláknál, ahol tavaly is alig bírták feltölteni az államilag finanszírozott helyeket. Húsba vágó tehát ismerni az intézményekre lebontott keretszámokat. De nem csak az intézményekre lebontott számokról nincs elég információ: a diákok azt sem tudják, hány forint lesz a tandíj a különböző intézményekben. És arról sincs még kormánydöntés, pontosan milyen feltételek mellett lehet hitelt felvenni az új Diákhitel II rendszerben.

"Az osztályomban 4-5 gyerek akarna jogra menni, és ugyanennyien közgazdasági pályára készülnek. Évek óta tudatosan, a választott szakjuknak megfelelően készülnek, többen pénzt és időt nem sajnálva, előkészítőre járnak. Mi lesz, ha a diákság mégsem megy a kormány által preferált természettudományos és műszaki szakokra? Hogyan fognak fennmaradni bizonyos intézmények, lesz-e elég fizetőképes diák ahhoz, hogy bizonyos szakok valóban elinduljanak szeptemberben?" - teszi fel a költői kérdést Goldmann Róbert, a Népszabadság által megkérdezett középiskolai tanár.

Népszabadság
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeket a szakmákat ajánlja a nyolcadikosoknak az Oktatási Hivatal

Az országos pályaorientációs kérdőívet 86 701 tanuló töltötte ki. Teljes cikk

Munkaruhát, veszélyességi pótlékot és 100 ezer forintos támogatást javasolnak a tanári szervezetek

A tanári szervezetek egyetértenek a járvány miatti szigorításokkal, de újabb javaslatokat fogalmaztak meg. Teljes cikk

További szigorításokat követel az oktatásban a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet javasolja, hogy az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást. Teljes cikk